Met of zonder plectrum gitaar spelen

Met of zonder plectrum gitaar spelen

Zoals je weet bespeel je een gitaar met beide handen. Met de vingers van de ene hand druk je de snaren in, en met je andere hand sla je de snaren juist aan. Met de hand waarmee je de snaren aanslaat valt er qua techniek iets uit te proberen. Je kunt namelijk kiezen voor het spelen met een plectrum. Er zijn genoeg bekende gitaristen die zweren bij een plectrum, net als er genoeg zijn die het verafschuwen. In deze blog wordt in het kort uitgelegd wat een plectrum is met daarbij de voor- en nadelen.

Plectrums vergelijken?
Meer informatie

Wat is een plectrum precies?

Een plectrum is een dun stukje plastic dat je gebruikt om de snaren mee aan te slaan. Er zijn veel verschillende soorten gitaarplectrums. De vorm, dikte en het materiaal kunnen op veel manieren worden aangepast. Ook zijn er nog een aantal specifieke vormen plectrums. Zo is er een plectrum welke je niet hoeft vast te houden, maar als een ring om je duim of vinger plaatst. Zo heb je je andere vingers vrij tijdens het gitaarspel. Een duimplectrum wordt ook wel een Thumbpick genoemd, een vingerplectrum daarentegen heet ook wel een Fingerpick.

Voordelen

Met een plectrum is het eenvoudiger om constant te spelen. Omdat dit speelplaatje een vaste vorm heeft, kun je zonder moeite alle snaren even hard aanslaan. Als je alleen met je vingers speelt is dit een stuk lastiger. Een ander voordeel heeft te maken met het feit dat je je geen zorgen hoeft te maken over de dikte en lengte van je nagels. Mensen die hun vingers gebruiken voor het aanslaan van de snaren moeten wat langere nagels hebben. Hierdoor kun je de snaren nog specifieker aanslaan.

Nadelen

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen, want er zijn wel degelijk dingen te zeggen om juist een plectrum niet te gebruiken. Over het algemeen is de gedachte dat het spelen met alleen je vingers een stuk lastiger is, met name op een elektrische gitaar. Dit betekent dat het lastiger is, om over te stappen naar spelen op je vingers, dan andersom. Als je de techniek met je vingers volledig onder de knie hebt, kost het leren gitaar spelen met een plectrum minder moeite.

Conclusie

Al met al is er geen concreet antwoord te geven op de vraag: “Wel of geen plectrum gebruiken?”. Sommige personen vinden het fijner om te spelen met hun vingers, terwijl anderen juist voor dit stukje plastic kiezen. Het komt er eigenlijk op neer dat het verstandig is om beide stijlen uit te proberen. Als je zowel met als zonder plectrum kunt spelen, ben je meer flexibel. Wel moet hierbij gezegd worden dat, als je écht goed wilt worden, je een stijl moet gaan kiezen. De top bereiken op beide stijlen gaat namelijk lastig worden.

Sommige stijlen in de gitaarmuziek lenen zich beter voor plectrums dan andere. Zo zijn gitaarsolo’s eenvoudiger te spelen met een plectrum, dan met alleen je vingers. Dit terwijl je akkoorden zowel met beide stijlen eenvoudig kunt spelen. Als je aan het begin staat van je gitaristen carrière kun je het beste alleen je vingers gebruiken voor het gitaarspel. Probeer dit eerst, voordat je over gaat op gitaar spelen met plectrum.

Met of zonder plectrum gitaar leren spelen?
4.5 (90%) 2 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *