Linkshandige gitaar

Waarom kiezen voor een linkshandige gitaar? Het is een vraag waar bijna alle linkshandige gitaristen mee zitten, want is het beter om met een linkshandige gitaar te spelen of een rechtshandige? Er zijn al vele discussies gevoerd over deze vraag en de meningen verschillen dan ook sterk van elkaar. Toch is er niet een eenvoudige formule, die duidelijk maakt of je een links- of rechtshandige gitarist bent. Het heeft namelijk met je gevoel te maken, waardoor het voor elke gitarist weer anders is. Om je op weg te helpen geven we de voor- en nadelen van het linkshandig gitaar spelen. Daarnaast kom je ook te weten hoe andere linkshandige gitaristen hiermee omgaan. Een gitaar linkshandig spelen hoeft dus niet heel ingewikkeld te zijn.

Linkshandige gitaar

Meteen een linkshandige gitaar kopen? Breng dan eens een bezoekje aan de linkshandige gitaren vergelijkpagina.

Linkshandige gitaren vergelijken?
Vergelijk nu

Wat is een linkshandige gitaar?

Met een rechtshandige gitaar worden de akkoorden gespeeld met de linkerhand en de gitaarsnaren aangeslagen met de rechterhand. De linkerhand bevindt zich dus bij de gitaarhals en de rechterhand bij de klankkast. Er zijn dus een aantal verschillen bij een gitaar links of rechtshandig bespelen.

Bij een linkshandige gitaar is alles omgedraaid. Hier sla je met je linkerhand de snaren aan en met je rechterhand speel je de akkoorden. Maar wat is nou echt het verschil? Want een rechtshandige gitaar kun je toch ook gewoon omdraaien om als linkshandig te bespelen? Het is namelijk zo dat de snaren E-A-D-G-B-e bij een rechtshandige op deze manier van boven naar beneden aflopen. Ga je een rechtshandige gitaar op een linkshandige manier bespelen, dan krijg je de snaren als volgt van boven naar beneden: e-B-G-D-A-E. Dit kan natuurlijk voor veel verwarring zorgen.

Rechtshandige gitaar ombouwen?

Veel gitaristen denken al snel: ‘Ach dan draai ik toch gewoon de snaren even om’. Dat kan zeker, mits je weet wat je doet. Omdat de topkam en de rest van de gitaar is ontworpen voor een rechtshandige besnaring is de kans op problemen erg groot. Denk maar aan een slechte intonatie als zowel het ontstaan van een valse gitaar. Ben je een persoon met twee rechterhanden? Dan kun je het vast en zeker eens proberen. Daarnaast is het meestal verstandiger iemand te vragen met ervaring van gitaar reparaties. Een rechtshandige gitaar ombouwen tot linkshandige gitaar is dus niet de beste oplossing.

Linkshandige gitaar kopen?

Mocht je toch de keuze maken om linkshandig te gaan spelen, dan kun je het beste ook een linkshandige gitaar kopen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan akoestische, bas, elektrische of western gitaren. De prijzen van linkshandige gitaren zijn in verhouding tot de rechtshandige exemplaren wel stukken hoger. Dit is wel per merk verschillend, maar toch meestal wel een prijsstijging van 10 a 20 procent. Het bestellen van een linkshandige gitaar is ook mogelijk, online heb je namelijk veel meer keuze.

Linkshandige gitaar kopen?
Bestel nu

Links- of rechtshandig gitaar leren spelen?

Nu de vraag: “Is het beter om als linkshandige een linkshandige gitaar te kopen?”. Je denkt vast, dat is toch logisch. Als je linkshandig bent ga je toch ook niet schrijven met rechts. Toch, zoals we net al aangaven zijn hier de meningen sterk over verdeeld. Er zijn namelijk een aantal argumenten om juist niet voor een linkshandige gitaar te kiezen. Natuurlijk is dit weer per gitarist verschillend. Laten we eens een aantal feiten onder elkaar zetten over het spelen op een links- of rechtshandige gitaar.

Gitaar spelen op een linkshandige gitaar

Als je toch de keuze gaat maken voor een linkshandige gitaar. Houd er dan rekening mee dat linkshandige gitaren niet alleen duurder zijn, maar ook nog eens in een kleinere mate beschikbaar zijn op de gitaarmarkt. Misschien wel het grootste probleem is dat je niet zo even een gitaar kunt pakken om te spelen. Want tja, je bent nou eenmaal een linkshandige gitaar gewend en die staan niet overal voor het grijpen. Echter blijft het gitaar spelen voor linkshandigen wel gewoon mogelijk.

Dan hebben we nog niet eens gesproken over het leren gitaar spelen. Want alle online gitaarcursussen zijn gebaseerd op een rechtshandige methode. Niet alleen in cursussen, maar bijna alle YouTube filmpjes worden uitgelegd door gitaristen die op een rechtshandige manier spelen. Als linkshandige ben je dan altijd in het nadeel. Dit komt omdat maar ongeveer 10% van de mensen linkshandig zijn.

Nadelen van linkshandig gitaar spelen zijn:

 • Linkshandige gitaren zijn een stuk duurder;
 • Er is weinig keuze qua linkshandige gitaren;
 • Linkshandige gitaren zijn niet overal verkrijgbaar;
 • Op andermans gitaar spelen gaat moeizaam;
 • Akkoordsymbolen staan in spiegelbeeld;
 • Filmpjes leren van internet is lastig (in spiegelbeeld uitgelegd).

Dit laat zien dat de linkshandige gitaar alleen maar nadelen kent, sterker nog! Het is zelfs zo dat een linkshandige gitarist meer profijt heeft van een rechtshandige gitaar. Dit omdat de akkoorden met de linkerhand worden gespeeld. Als linkshandige kun je dus in principe sneller akkoorden overpakken.

Linkshandige gitaristen

Mocht je nog niet overtuigd zijn. Misschien is het leuk om eens te zien hoe beroemde gitaristen om zijn gegaan met hun linkshandigheid. Het is namelijk zo, dat niet iedere linkshandige gitarist meteen de voorkeur had voor een linkshandige gitaar. Bijvoorbeeld Paul Simon, Bob Wilson en David Bowie. Zij kozen terwijl ze linkshandig waren gewoon voor een rechtshandige gitaar.

Nu zijn er ook linkshandige beroemdheden die op een linkshandige gitaar spelen. Denk bijvoorbeeld aan: Albert King, Dick Dale, Jimi Hendrix, Tony Lommi, Kurt Cobain en Paul McCartney. Dat laat weer mooi zien dat het toch mogelijk is om zowel met een links- als rechtshandige gitaar een beroemde gitarist te worden.

Conclusie: laat je gevoel het toe? Kies dan als linkshandige voor een rechtshandige gitaar.

Linkshandige gitaar
3.5 (70%) 6 votes

13 gedachten over “Linkshandige gitaar

 1. Geachte mijnheer,

  Uw bewering dat een linkshandige gitarist voordeel zou hebben met het spelen op een rechtshandige gitaar slaat nergens op. Een rechtshandige gitarist zou dan voordeel hebben met het spelen op een linkshandige gitaar. Hij zou dan de akkoorden sneller kunnen overpakken.

  1. Hallo Chris,

   Bedankt voor uw reactie! Ik begrijp de verwarring, maar hieronder een voorbeeld:

   Rechtshandige gitarist + rechtshandige gitaar = akkoorden (links) en aanslag (rechts)
   Linkshandige gitarist + rechtshandige gitaar = akkoorden (links) en aanslag (rechts)

   Hierbij speelt de linkshandige gitarist de akkoorden met zijn linkerhand en dit zou voor hem eenvoudiger zijn. Echter is hier veel over te discussiëren. Weet wel dat het bericht echt gericht is op iemand die linkshandig is, maar nog nooit eerder een linkshandige gitaar heeft bespeeld.

   Onderbreek ons gerust als ik het verkeerd heb vermeld.

   Nogmaals bedankt voor uw reactie.

   Met vriendelijke groet,

   Team Uwgitaarlesonline.nl

   1. Het spijt me verschrikkelijk dat ik dit moet zeggen maar het slaat helemaal nergens op. Wij linkshandigen gebruiken onze hersenen nu eenmaal anders dan rechtshandigen en het idee dat we dan maar op een rechtshandige gitaar moeten spelen omdat het zo veel handiger zou zijn raakt kant noch wal. Daarnaast valt dit in dezelfde categorie als het rechts schrijven wat ik vroeger zo nodig moest leren en dat hebben ze er ook nooit ingekregen.

   2. Als dit waar is: “Hierbij speelt de linkshandige gitarist de akkoorden met zijn linkerhand en dit zou voor hem eenvoudiger zijn.”

    Dan zou ik als rechtshandige beter een linkshandige gitaar kunnen kopen. Mij lijkt de beweging van de linkerhand complexer dan die van de rechterhand. Dus waarom zou een rechtshandige dan die complexe beweging moeten maken met zijn zwakke linker hand? Ik speel rechtshandig gitaar. Maar het is inderdaad iets wat me opvalt. Met links kan ik blijkbaar toch allerlei ingewikkelde ‘gitaar’ dingen doen, terwijl ik mijn linker hand voor andere coördinatie eisende zaken echt niet kan gebruiken. Hoe komt dit?!!

 2. Wat mij zo teleurstelt bij al die discussies is dat wanneer je linkshandig bent en je rechtshandig leert spelen, je nooit het ritmegevoel ontwikkelt als de basis van techniek. Spelen is een gevoelskwestie van relaxte zekerheid en een linksbenige voetballer die met zijn rechterbeen een penalty neemt, schiet hem mijlenver over het doel heen ook al heeft hij nog zo lang getraind.

 3. Hallo Lucas,

  Ik snap uw frustratie en er is inderdaad een verschil tussen een links- en rechtshandige gitarist. Toch is het simpel gezegd een handeling die je zowel met links- als rechterhand uitvoert. In beide gevallen zullen je hersenen dit moeten verwerken. Daarbij zal de ene hersenhelft zich meer richten op ritme waarbij de andere hersenhelft zicht focust op het spelen van akkoorden. Welke hand u kiest is natuurlijk een keuze die uzelf kunt maken. Toch ben ik het er niet mee eens dat een rechtshandige gitaar alleen maar geschikt zou zijn voor iemand die rechtshandig is.

  Ik hoop u hiermee voldoende informatie te hebben gegeven.

  Met vriendelijke groet,

  Uwgitaarlesonline.nl

 4. Hallo Jan,

  Daar heb je inderdaad gelijk in en de bedoeling van dit artikel is daarom dan ook zeker niet om een linkshandige gitarist in een hokje te plaatsen. Integendeel! Maar ik ben persoonlijk van mening dat dit een keuze is die per persoon verschillend kan zijn. Daarom is het belangrijk om de keuzes open te houden en zelf te ervaren wat voor jou het beste werkt.

  Met vriendelijke groet,

  Uwgitaarlesonline.nl

 5. Heel erg jammer dat er geen tot weinig lesmateriaal is voor linkshandigen. Zelf ben ik pas begonnen op een aangekochte linkshandige gitaar. Ik oefen met filmpjes online en pak de akkoorden door middel van een linkshandig akkoordenboek. Dit gaat prima!

  Helaas lees ik teveel dat linkshandigen het maar rechts moeten proberen. Laten wij het eens omdraaien en kijken hoe rechtshandigen zich voelen met een linkshandige gitaar. Dit zal waarschijnlijk niet goed aanvoelen. Gelukkig zijn er leraren die links les willen geven. Er is nog hoop.

  Groet,

  Marcel

 6. ik ben het ook niet eens met de conclusie in dit stukje .. ik lees er vaker over .. en in dit soort discussies wordt het grijpen van akkoorden etc. naar voren gehaald als bepalend voor gitaarspelen. ik ben juist van mening dat je slaghand hier dominant in is. als rechtshandige gitarist ben ik bovenal afhankelijk van de precisie in feel en groove van m’n rechterhand .. juist die geeft de, door mijn linkerhand gegrepen zettingen, de toon, klank en ritme die bepalend zijn voor de spanningsboog van het gespeelde. je linkerhand beweegt zich vooral vanuit je hersens maar je rechterhand komt regelrecht vanuit je ziel. en je ziel is niet zomaar om te draaien. het argument ‘gemakkelijker’ vanwege kosten of andermans gitaren etc. vind ik echt niet kunnen hoor .. bovendien heb ik als docent hier andere ervaringen mee .. je ‘schrijf’hand zeg maar, is bedoeld om uitdrukking te geven aan je emotie, je woorden kracht bij te zetten in schrift of gebaar. de ‘andere’ hand doet slechts op aangeven van de ‘schrijf’hand zijn werk om hier vorm aan te geven. op het moment dat ik de snaren van een linkshandige student, die op een rechtshandige gitaar probeerde te spelen omdraaide ging deze met grotere sprongen vooruit dan voorheen .. als een vis in het water.

  1. Helemaal mee eens.

   Ik heb een nieuwe linkshandige leerling, die van zijn vorige leerling het advies kreeg om vooral rechtshandig te gaan spelen. Ik zag hem worstelen, en ik heb hem aangeraden linkshandig te gaan spelen. Het voelde voor hem alsof hij eindelijk zijn knellende schoenen uittrok. Naar mijn mening is het heel eenvoudig, de rechterhand is de hand waarmee je alles uit, alle muzikale expressie zit in de rechterhand. Als ik een linkshandige vraag om even luchtgitaar te spelen, dan doet hij dat linkshandig. Hij geeft ook automatisch met zijn linkerhand het ritme aan. En het idee alleen al dat je om praktische redenen, duurder, niet op andere gitaren kunt spelen, je de rest van je leven gaat behelpen en jezelf gaat belemmeren in je muzikale uiting.

  1. @Silke

   Gewoon een linkshandige gitaar kopen. Toen ik nog les had zat ik recht tegenover mijn leraar en
   spiegelde de grepen. Ik heb geen problemen met het volgen van You Tube filmpjes, akkoordgrepen
   of wat dan ook .
   Google maar eens op guitarchords afbeeldingen.
   Zolang je de vingerzetting aanhoud is er niets aan de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *