Gitaarversterker kopen? | Vergelijk de beste gitaarversterkers, met advies!
Gitaarversterkers

Een gitaarversterker kan niet ontbreken bij het bespelen van een elektrische gitaar. Natuurlijk zijn gitaarversterkers niet alleen bedoeld voor elektrische gitaren, maar ook om het geluid van (semi-) akoestische en basgitaren te versterken. Daarnaast heeft elke gitaarsoort zo zijn eigenschappen, waardoor er ook meerdere soorten gitaarversterkers zijn ontworpen. Een versterker is verkrijgbaar met verschil in uitvoering en gebruikte elektronica. Een gitaarversterker kopen is nog eenvoudiger geworden, dankzij onderstaand overzicht met gitaarversterker koopadvies.

Na het lezen van deze blog weet je:

  • De variaties in techniek waaruit een gitaarversterker kan bestaan;
  • De variaties in uitvoering waaruit een gitaarversterker kan bestaan;
  • In welke klassen gitaarversterkers worden ingedeeld.

 

Gitaarversterkers


Soorten gitaarversterkers

Er zijn een aantal verschillende soorten gitaarversterkers. Het verschil zit hem vooral in de techniek, maar ook in de uitvoering. Elke gitaarversterker heeft een aantal eigenschappen met bijhorende voor- en nadelen. In totaal zijn er wel meer dan 10 varianten gitaarversterkers. Denk hierbij aan elektrische gitaar versterkers, maar ook de versterkers voor de akoestische gitaren.

Techniek

Niet elke gitaarversterker is uitgevoerd met dezelfde techniek om geluid te produceren. Men onderscheidt de onderstaande 4 technieken:

  • Buizenversterker
  • Transistorversterker
  • Modeling versterkers
  • Hybride versterkers

VoordelenNadelen
Buizenversterker
  • Zuiver
  • Warm geluid
  • Professioneel
  • Zwaar
  • Kwetsbaar
  • Duur
Transistorversterker
  • Niet zwaar
  • Goedkoop
  • Minder vervorming
  • Minder populair

Buizenversterkers

Ook wel bekend onder de naam ‘tube amplifier’. Dit zijn gitaarversterkers welke het geluid van de gitaar versterken door middel van elektronenbuizen. De buizen hebben wel iets weg van een cilindervormige lamp. Buizenversterkers produceren een warm (vet) geluid en hebben een organische verdeling. Daarnaast zijn ze makkelijk te switchen met een schakelaar van helder naar vervormd. Ook is het gevoel erbij anders en beter hoorbaar. Hierdoor behoort de buizenversterker tot wel één van de meest gebruikte technieken voor professionele gitaarversterkers. Veel gitaristen maken daarom nog steeds de keuze om een buizenversterker aan te schaffen. Dit zijn zeer gewilde gitaar versterkers, welke door veel gitaristen worden gebruikt.

 

Gitaar buizenversterker

 

Nadelen buizenversterker

Wel kent de buizenversterker een aantal nadelen. Elektronenbuizen hebben namelijk de eigenschap dat ze veel voeding (voltage/amperage) nodig hebben om een gloeispanning te verkrijgen. Hiervoor is een voltage nodig van 300 tot wel 550 volt, wat in vergelijking tot de 230 volt van stopcontacten best wel hoog is. Daarom maakt een buizenversterker gebruik van ‘transformatoren’. Die de spanning omzetten van 230 volt naar 300-500 volt. Als de elektronenbuizen de spanning gebruikt hebben wordt met een 2e transformator de impedantie weer teruggebracht naar een veilige spanning voor de luidspreker. De twee transformatoren bestaan uit veel ijzer, wat een buizenversterker behoorlijk zwaar maakt.

Niet alleen is een buizenversterker zwaar, maar ook vereist deze gitaarversterker veel onderhoud. De elektronenbuizen gaan namelijk maar een jaar mee (bij goed gebruik vaak langer). Het is daarom goed om te weten dat na een concert de elektronenbuizen goed warm kunnen worden. Het onzorgvuldig verplaatsen van de buizenversterker kan de levensduur van de elektronenbuizen drastisch verlagen. Daarnaast zijn er ook nog eens weinig fabrikanten, welke elektronen buizen produceren. Mede hierdoor is de prijs van een buizenversterker vaak hoger in vergelijking tot andere gitaarversterkers.

>>Vergelijk buizenversterkers

Transistorversterkers

Transistorversterkers (ontworpen in de jaren 60) dragen ook wel de naam ‘solid state amplifier’ en maken voor de signaalversterking gebruik van transistors. Een transistorversterker heeft ten opzichte van een buizenversterker een stuk minder onderhoud nodig. Ook is de prijs een stuk voordeliger. Toch is er wel een reden waarom veel mensen kiezen voor een buizenversterker en niet voor een transistorversterker. Dit komt namelijk door het geluid wat minder warm is. Ook kan het geluid vervormen, wat voor veel gitaristen de reden is om niet voor een transistorversterker te kiezen. Ook een elektrische gitaar versterker.

Gelukkig is de transistorversterker door de jaren sterk ontwikkeld. Vandaag de dag zijn er namelijk al veel kwalitatieve transistorversterkers te koop voor jouw gitaar. Jazz gitaristen zullen een transistorversterker als heel aangenaam ervaren. Ook gitaristen die veel optreden kiezen vaak voor een transistorversterker vanwege zijn betrouwbaarheid en robuustheid.

>>Vergelijk transistorsversterkers

Modeling versterkers

De modeling versterker staat ook wel bekend onder de naam digitale versterker. Er kan worden gezegd dat een  modeling versterker wel iets heeft van een transistorversterker. In beide versterkers komen namelijk transistoren voor. Een groot verschil is dat een modeling versterker de bekende luidspreker cabinetten in gitaarversterkers simuleert door deze te modelleren (nabootsen).

Een modeling versterker maakt dus gebruik van digitaal geluid om een klank te creëren welke overeenkomt met buizen- en andere versterkers. Het mooie aan een modeling versterker is dat elke gitarist, dankzij digitale effecten, de versterker kan programmeren. Ook kan de versterker worden gecombineerd met opnameapparatuur en PA-systemen. Dit dankzij de analoge en digitale outputkanalen van de luidspreker simulatie.

Het is wel belangrijk om te weten dat nooit alle eigenschappen en karakteristieken van een buizenversterker zijn te simuleren. Toch heeft een modeling versterker wel een paar handige eigenschappen. Ze kun je gebruik maken van Digital Sound Processing (DSP). Hiermee kun je met één versterker meerdere sounds produceren. Krachtige gitaar versterkers met een helder geluid.

>>Vergelijk modeling versterkers

Hybride versterker

Er bestaan ook nog Hybride versterkers die in de jaren 90 erg populair waren. Hybride versterkers zijn  een soort van combinatie tussen een transistor- en buizenversterker. De voordelen van beide versterkers zijn toegepast in de hybride versterker. Er zit namelijk een buizencircuit in het voorste deel van de hybride versterker en een transistorcircuit in het achterste deel. Een Hybride gitaarversterker kopen? Ga meteen door naar de voordeligste aanbieder.

>>Vergelijk hybride versterkers

Uitvoering

Er zijn veel gitaarversterkers in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een ‘combo versterker’ te halen. Dit is een combinatie van speaker en versterker in één. Ben je meer op zoek naar een losse versterker? Dan spreek je al snel van ‘tops’. Deze zijn te combineren met losse boxen (cabinets) en voorversterkers (pre amplifier). Bij het combineren van top versterkers en boxen krijg je een ‘stack’. Dit is een set van verschillende componenten.

Een zelf samengestelde set uit bovengenoemde componenten kost veel meer dan wanneer je een combo versterker haalt. Een stack heeft als voordeel dat er oneindig veel mogelijkheden zijn, de sky is the limit! Stacks zijn vooral bedoeld voor professionele gitaristen met een enorm budget.

Gitaarversterker combo

Gitaarversterker comboEen combo gitaarversterker is een combinatie van versterker en speaker in één. Door zijn compactheid is het wel één van de meest populaire elektrische gitaarversterkers voor het oefenen en maken van opnames. De meeste combo’s zijn bedoeld voor mono, maar het is ook mogelijk om stereo te creëren. Gitaar versterkers van dit kaliber zijn zeer populair onder gitaristen.

Er zijn daarom combo versterkers die meerdere luidsprekers hebben, vaak twee of vier gesplitste luidsprekers om stereo geluid te creëren. Wil je toch meer stereo spelen? Dan is het zeker aan te raden om meerdere losse luidsprekerkasten aan te schaffen, het geluid wordt dan echt links en rechts opgevangen.

>>Vergelijk gitaarversterkers combo

Gitaarversterker top

Gitaarversterker topDe gitaarversterker top is een losse versterker en wordt ook wel ‘head’ genoemd. De top is weer te combineren met boxen (cabinets), wat de benaming ‘stack’ krijgt. Deze combinatie wordt vaak alleen bij optredens gebruikt.

De top versterker versterkt het ‘cleane’ geluid. Ook kan deze geluid vormen (te denken aan blues-,rock-,metal- en country-sound). Een aantal top versterkers merken zijn: Celestion, Eminence, Jensen, Fane en Electrovoice.

Het is ook mogelijk om een top gitaarversterker weer op te delen in een voor- en eindversterker. Dit gebeurt vaak als een gewenst geluid moet worden gecreëerd. Een top gitaarversterker kopen? Breng een bezoekje aan de voordeligste aanbieder:

>>Vergelijk gitaarversterker top

Voorversterker

Gitaar voorversterkerEen voorversterker (pre amplifier) bestaat uit digitale nabootsingen van bekende versterker modellen en ingebouwde effecten. Het belangrijkste wat een voorversterker regelt is hoe de elektrische gitaar uiteindelijk gaat klinken. Hij laat een elektrische gitaar overstuurd, fel, warm, vol en vet klinken. Kort gezegd keurt de voorversterker het gitaargeluid. Een voorversterker bestellen? Ga meteen door naar de voordeligste aanbieder:

>>Vergelijk voorversterkers

Eindversterker

Gitaar eindversterkerDe eindversterker regelt het contact tussen de gitaar voorversterker en speakerkast. Het belangrijkste doel is genoeg power geven aan het signaal om de luidspreker beter te kunnen aandrijven.

>>Vergelijk eindversterkers

Gitaarversterker cabinet

Gitaarversterker cabinetEen cabinet gitaarversterker bestaat uit één of meerdere speakers in een houten behuizing. Die gecombineerd wordt met de hierboven beschreven ‘top versterkers’. Samen dragen ze de naam ‘stack’. Een cabinet is verkrijgbaar met een open of gesloten behuizing.

Hieronder even het verschil tussen een open en gesloten behuizing:

  • Gesloten behuizing: strakkere bas
  • Open behuizing: zwoeler geluid

Losse cabinet versterkers hebben een belangrijk voordeel. Namelijk het combineren van de top met krachtige speakers, zodat je tijdens een optreden genoeg bereik hebt. Gitaar versterkers cabinet vind je hier:

>>Vergelijk gitaarversterker cabinet

Gitaarversterker stack

Gitaarversterker stackEen stack gitaarversterker is eigenlijk een combinatie van alle genoemde componenten. Een stack gitaarversterker is met name geschikt voor optredens. Hiermee valt een installatie te creëren naar eigen smaak. Speel je alleen thuis op de gitaar? Dan is het aanschaffen van een stack overbodig, een combo gitaarversterker is dan een betere keuze.

Het mooie aan een stack is dat jezelf de keuze kunt maken welke componenten je met elkaar wil combineren. Een combinatie wordt alleen een stack, oftewel ‘full stack’ genoemd als deze bestaat uit twee cabinets en een top versterker. Bestaat jouw installatie uit een top en één cabinet? Dan krijgt het de naam ‘half-stack’. Bij online webshops, zoals Bax-shop, worden er al een aantal stacks voor jou samengesteld. Het voordeel hierbij is dat de componenten erg goed bij elkaar passen. Stack gitaar versterkers worden veel aangeboden en zijn dus scherp geprijsd.

Onderdelen gitaarversterker

Er zijn verschillende onderdelen voor gitaarversterkers die nodig zijn om een goed geluid te kunnen produceren. We gaan eerst eens kijken naar versterker buizen. Er zijn zo ongeveer 25 verschillende soorten versterker buizen, waarvan er vier de meest voorkomende zijn. Een gitarist die veel met een versterker speelt weet dat versterkerbuizen een onmisbaar onderdeel zijn voor het geluid van de gitaar. In Vlaanderen staan deze buizen ook wel bekend als lampen. 

Een buizenversterker heeft onder anderen drie kanalen, een crunch kanaal, een clean kanaal en een lead kanaal. Je kan schakelen tussen de kanalen door gebruik te maken van een bijbehorend voetpedaal. Met dit voetpedaal kan je overigens ook het reverb effect gebruiken.

Naast de reverb kan je per kanaal de gain, treble, mid, bass en volume aanpassen hoe en wanneer je dat wilt. Overigens kan je ook met een effect loop de stompboxen en een multi-effect in de mix van het geluid van je versterker mengen. Overigens heb je bij een gitaarversterker midi mogelijkheden en de mogelijkheid om meerdere speakers aan te sluiten. 

Huiskamer versterker, studio versterker of een versterker voor optredens?

Zoals je waarschijnlijk nu wel weet zijn er versterkers voor thuisgebruik, studiogebruik en voor tijdens optredens. Het ligt geheel aan je eigen, persoonlijke voorkeur en wijze van muziek maken welke versterker voor jou geschikt is. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat de verschillende type versterkers ook verschillende onderdelen hebben en verschillende functies om zo een ideaal geluid te kunnen produceren in verschillende ruimtes en situaties.       

>>Vergelijk gitaarversterkers stack

Heb je nog vragen of op- en aanmerkingen rondom deze pagina over gitaarversterkers? Laat dan gerust hieronder een reactie achter.

 

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: