Gitaarspel opnemen | Eigen microfoon of professionele studio huren?
Gitaarspel opnemen: dit moet je weten!

Gitaarspel opnemen: dit moet je weten!

De basis van veel populaire (pop)liedjes bestaat uit gitaarspel en een stem. Op internet vind je allerlei tutorials, how-to’s en andere tips voor het spelen van bekende liedjes. De akkoorden en het ritme zijn voor de meeste hits gratis te downloaden. Veel singer-songwriters vinden het leuk om deze liedjes thuis na te spelen. Je kunt je eigen versie van het liedje op YouTube zetten. Er zijn meerdere succesverhalen bekend van talentvolle mensen die groot zijn geworden via het internet.

Gitaarspel opnemen

Om jezelf op te nemen, of dat nou met een bekend of een zelfgeschreven nummer is, heb je apparatuur nodig. In deze blog zullen we een aantal tips geven over wat je nodig hebt. Daarnaast zullen we tips en tricks geven, zodat je opnames van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn.

Wat heb je nodig?

Als je zowel je zang als je gitaarspel wil opnemen, kun je kiezen voor verschillende methodes. Er is een groot verschil tussen het opnemen van een akoestische en een digitale gitaar. Een digitale gitaar kun je vaak direct in de computer of in een versterker pluggen. Zo kun je gebruik maken van ‘direct recording’. Dit houdt in dat je geluid direct op de computer staat. Hier heb je wel DAW (Digital Audio Workstation) -software voor nodig. Hiermee kun je de opname ook gemakkelijk aanpassen.

Als je een akoestische gitaar hebt, moet je een microfoon gebruiken om je gitaarspel op te nemen. Het beste resultaat behaal je met een membraam condensator microfoon. Deze beschikken namelijk over een groot frequentiebereik. Hiermee wordt de opname zo realistisch mogelijk vastgelegd. Als je met een akoestische gitaar gaat opnemen, kun je de microfoon het beste zo’n 20 centimeter van de klankkast plaatsen. Deze afstand zorgt voor de helderste opname van je gitaarspel.

Direct recording

Je stem opnemen kan uiteraard niet via ‘direct recording’. Hier heb je dus sowieso een microfoon voor nodig. Het beste kun je 2 verschillende geluidssporen gebruiken. Een voor de gitaar, en een voor de zang. Dit geeft namelijk de meeste vrijheid bij het aanpassen van de opnames. Als je niet de beschikking hebt over 2 microfoons, betekent dit dat je apart moet gaan opnemen. Je kunt natuurlijk ook tegelijk opnemen, maar dat betekent dat je concessies doet op het gebied van kwaliteit.

Als je eerst je gitaarspel opneemt, kun je later over deze opname heen zingen. Zo krijg je ook twee geluidssporen en kun je dus allebei de opnames, apart van elkaar, aanpassen. Door dit te doen kun je opnames maken van professionele kwaliteit.

Gitaargeluid opnemen

Microfoons om geluid op te nemen

De akoestische gitaar kun je opnemen met elementen en de microfoon. Wanneer je een elektrische gitaar wil opnemen dan kan de versterker worden opgenomen met een dynamische microfoon. De ruimtelijkheid wordt opgenomen met de grootmembraanmicrofoon op een afstand van 85 mm.

Opnemen in een professionele studio

Als je nog een stapje verder wil gaan, dan wat we hierboven beschreven hebben, kun je naar een studio gaan. Zo’n ruimte kun je voor een bepaalde tijd huren. Gedurende deze tijd kun je gebruik maken van alle apparatuur. Er zijn verschillende prijsklassen, en vaak geldt; hoe hoger de prijs, hoe meer, en hoe beter de apparatuur. Meestal beschikt een studio over de volgende apparaten:

  • Instrumenten
  • Microfoons
  • Opnamekabels
  • Mengtafel(s)
  • Computer(s)
  • Speciale opnameruimte

Speciale opnameruimte vind je niet in alle studio’s. Hier vind je allerlei isolatiemateriaal, waardoor het geluid zo goed mogelijk de microfoon(s) bereikt. Het geluid wordt van de microfoon, via een kabel, naar een mengtafel getransporteerd. De mengtafel is aangesloten op een computer, waar je via DAW-software je opname kunt beluisteren en bewerken.

Voordat je gaat opnemen in een studio, is het belangrijk om te beseffen dat je slechts een beperkte tijd hebt in de studio. Weet dus goed wat je wil spelen en wat je precies wil bereiken met je opname. Als je met meerdere gitaristen, of met een band gaat opnemen, bedenk dan een plan van aanpak. Wie gaat eerst opnemen? Wordt elke opname gelijk aangepast, of pas aan het einde? Dit zijn vragen waarop je van tevoren een antwoord kunt bedenken. Denk hier niet pas over na als je al in de studio bent. Je betaalt voor elke minuut die je er spendeert en wees daarom zuinig op je tijd.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: