gitaar vasthouden met gitaarband

Gitaar vasthouden met gitaarbandDe gitaar vasthouden op de juiste manier behoort tot de essentiële basis stappen wanneer je begint met een online gitaarcursus. Niet alleen bevordert een goede houding een comfortabele speelstijl, maar ook voorkomt het lichaamsklachten en blessures. Nu is het de vraag welke manieren van vasthouden er allemaal bestaan. Te denken aan rechts- en linkshandig of het vasthouden van verschillende gitaren.

Gitaar vasthouden (links- en rechtshandig)

De manier waarop een gitaar vastgehouden kan worden zal niet voor iedereen hetzelfde zijn. Denk bijvoorbeeld aan links- of rechtshandige gitaristen. Beiden hebben namelijk een eigen manier van vasthouden.

De meeste mensen zijn rechtshandig en houden de gitaar als volgt vast. Met wat fantasie heeft de body van de gitaar de vorm van het cijfer acht. De versmalling in het midden van de body laat je rusten op je rechterbeen. Het gat van de klankkast bevindt zich nu aan de voorkant. De linkerhand wordt gebruikt om de gitaarhals vast te houden. Zorg ervoor dat de achterkant van de gitaar tegen je lichaam aankomt. Dit voorkomt namelijk blessures.

Bekijk het fimpje ‘Hoe houd je een gitaar vast?’ en kom snel te weten of je een goede houding hebt tijdens het gitaarspel.

Leg de duim van je linkerhand bovenaan achter de gitaarhals. Zorg ervoor dat de vingers van je linkerhand de eerste 5 vakjes (fretten) kunnen bereiken gezien vanaf de topkam. Met links speel je nu de gitaarakkoorden en met rechts sla je de snaren aan. Laat je rechterhand gemakkelijk hangen op het verdikkende achterste gedeelte van de body.

Wanneer je linkshandig bent is alles omgekeerd. De gitaar rust nu niet op je rechter, maar linkerbeen. Ook hou je de gitaarhals nu vast met je rechterhand. De verdere stappen van een gitaar vasthouden voor linkshandige zijn al uitgelegd in het rechtshandige gedeelte.

Tip: een handige tip bij het vasthouden van je gitaar is dat de dikke E-snaar altijd de bovenste snaar is en de dunne e-snaar de onderste snaar.

Gitaar vasthouden klassieke muziekscholen

Voetenbankje gitaar vasthoudenNatuurlijk zijn er veel manieren om een gitaar vast te houden. Bijvoorbeeld gitaristen bij een klassieke muziekschool. Hier wordt gebruik gemaakt van een voetenbankje. Nu gaan we even uit van een rechtshandige positie. Waarbij je je linkerbeen op het voetenbankje zet. Nu leunt de onderkant van de body op het rechterbeen. En valt de versmalling van de body tegen het linkerbeen aan. De gitaar wordt nu een stuk verticaler vastgehouden.

Een gitaar voetenbankje is er in vele vormen en maten te verkrijgbaar. In dit geval is vergelijken daarom uitermate belangrijk. Probeer bijvoorbeeld meerdere voetenbankjes voor het gitaar spelen uit en kijk welke het beste bij je past.

Gitaar voetenbankjes vergelijken?
Vergelijk nu!

Staand gitaar vasthouden

Ook is het mogelijk om een gitaar vast te houden terwijl je staat. Hierbij maak je gebruik van een gitaarband. Let wel op bij de aankoop van een gitaar dat deze de bevestigingspunten voor een gitaarband heeft. Deze zitten aan de bovenkant en onderkant van de gitaar body. De bevestiging aan de onderkant van de gitaar is bij alle gitaren bijna hetzelfde. De bevestiging aan de bovenkant verschilt per gitaar merk. Onderaan de gitaarhals of bovenaan de gitaarhals, het is maar net wat je fijn vindt.

Beste gitaarband
Bestel nu!
Gitaar vasthouden
4.5 (90%) 2 votes

2 gedachten over “Gitaar vasthouden

 1. Een gitaar kun je toch op diverse manieren vasthouden? Staand, steunend op je been of plat op je schoot. Vraag me wel af, wat nou het beste voor je gitaar is.

  Hoor graag van jullie!

  1. Hallo Erica,

   Bedankt voor je opmerking. Steunend op je been is de meest gebruikte manier, zo wordt je gitaar ook het minst belast.

   Veel plezier met gitaar spelen!

   Met vriendelijke groet,

   Team Uwgitaarlesonline.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *