flamenco gitaarDe flamenco gitaar heeft zijn naam te danken aan de Spaanse muziekstijl flamenco. Het is dan ook een echte Spaanse gitaar, welke niet veel verschilt van een klassieke gitaar. Alleen op basis van de klankkast, welke wat minder diep is, onderscheidt de flamenco gitaar zich van de rest. Daarnaast staat de flamenco gitaar bekend als een snaarinstrument met krachtige en felle tonen om een echte Spaanse sfeer te creëren.

Vergelijk flamenco gitaren
Meer informatie

Gitaar spelen op een flamenco gitaar

Om Spaanse gitaar te leren spelen zijn er een paar regels te weten. Er wordt namelijk niet gebruik gemaakt van bladmuziek, waardoor de gitarist zal moeten gaan improviseren. Daarnaast zal een gitarist door oefenen en goed luisteren dit gitaarspel onder controle kunnen krijgen. De klank van de flamenco gitaar is vrij scherp en in sommige gevallen metaalachtig. Deze klank is met name te wijten aan de materiaal keuze als de grote van dit snaarinstrument. Er is namelijk gekozen voor een combinatie van cipressen- en sparrenhout. Hierdoor is deze Spaanse gitaar stukken lichter en vaak ook kleiner dan een normale gitaar.

Vaak wordt een flamenco gitaar gebruikt als begeleidingsgitaar. Dit heeft onder andere te maken met het op een andere manier aanslaan van akkoorden. Daarnaast kan de gitarist (tocaor in het Spaans) door middel van het bovenblad de melodie aangeven. Dit doet hij/zij door te tokkelen met de vingers tegen het bovenblad, waardoor er eigenlijk ook het ritme wordt bepaald.

Meerdere achtergronden

Dit snaarinstrument is eigenlijk ontstaan uit zowel Spaanse als Moorse culturen. Daarnaast kent men de gitaar vooral uit de Spaanse muziekstijl flamenco. Bij flamenco draait het allemaal om de muziek in plaats van de dans, welke op zichzelf al vrij fascinerend is. De flamenco liederen zijn al eeuwenoud en bedoeld om mensen hoop te geven op een betere toekomst. Liedjes werden meestal door een zanger met een gitarist ter begeleiding opgedragen. Tegenwoordig zijn er niet meer zoveel flamenco gitaristen en daarom is het gitaar spelen op een flamenco gitaar erg uniek.

Bekende flamencogitaristen

Een veel gebruikte benaming voor bekende flamencogitaristen is ‘toqueadores’. Daarnaast is het misschien ook interessant om de volgende woorden te weten als je flamencogitarist wil worden:

 • Toqueador: flamencogitarist
 • Toque: flamencovorm (bulerías, granadinas)
 • Tocar: het bespelen van een instrument om geluid te produceren
 • Toquetar: tokkelen

flamenco gitaristIn het begin werd de flamenco gitaar nog niet veel gebruikt als solo-instrument, maar door flamencogitaristen als Ramón Montoya, Niño de Ricardo en Sabícas kwam hier verandering in. Zij werden als idool gezien, waardoor steeds meer gitaristen een flamenco gitaar kochten. Hierdoor werd zowel de gitaar als de muziek verder ontwikkeld. Naast deze bekende gitaristen behoren ook de volgende tot de flamenco ‘Wall of Fame’:

 • Tomatito
 • Paco de Lucía
 • Paco Peñat
 • Vicente Amigo
 • Enrique de Melchor
 • Manolo Sanlúcar

Uiterlijk en bouw

Een originele flamenco gitaar heeft meestal een blanke kleur, omdat deze voornamelijk bestaat uit Spaans cipres (houtsoort). Wanneer men gebruik maakt van cipres wordt de gitaar ook wel aangeduid met ‘blanca’. Daarnaast is de klank van een flamenco gitaar, welke is gemaakt uit cipres, erg helder. Mede door deze klank wordt deze gitaar ook wel gebruikt als slaggitaar voor het begeleiden van zangers of dansers.

klankkast flamenco gitaarDoor de jaren heen werd de flamenco gitaar steeds minder vaak gebruikt als begeleidingsgitaar en meer als sologitaar. Maar hiervoor is een flamenco gitaar (blanca) niet echt geschikt, omdat deze niet het volle geluid maakte waarna men verlangde. Daarom ging men gebruik maken van de houtsoort ‘palissander’ voor de klankkast van de gitaar. Zo ontstond er een nieuwe soort flamenco gitaren, welke een soortgelijk geluid maakte als de klassieke gitaren. Door het palissander had de gitaar niet meer een blanke kleur, waardoor deze gitaren ‘flamenco negra (zwart)’ werden genoemd.

Wat is de beste flamenco gitaar?

Eigenlijk bestaat er geen beste flamenco gitaar, want per gitarist is dit verschillend. Zo is de ene gitaar wel goed bespeelbaar, maar de ander totaal niet. Hierbij is het dan ook raadzaam om goed te luisteren naar meerdere flamenco gitaren. Zo heeft de negra uitvoering een veel voller geluid. Door dit vollere geluid is deze gitaar ook veel zwaarder om te bespelen, waardoor de gitarist lastig kan anticiperen. Daarentegen is het gitaar spelen op een flamenco blanca veel lichter, waardoor deze minder kracht vereist. Er kan dus wel gezegd worden dat de beste flamenco gitaar een combinatie is van een negra en blanca. Toch verkiezen nog steeds veel flamencogitaristen een klassieke gitaar boven een flamenco gitaar, omdat deze net iets meer volume geven.

Flamenco gitaar kopen

Als flamencogitarist zijnde let je bij de aankoop van een flamenco gitaar op zowel kwaliteit als prijs. Daarnaast is een flamenco gitaar in de meeste gevallen veel goedkoper dan een klassieke gitaar, omdat het ontwerp ervan veel eenvoudiger is. Ook is de houtsoort cipres in tegenstelling tot palissander stukken goedkoper. Hieronder worden de verschillende varianten beschreven en in welke prijsklasse ze vallen:

 • € 400: voor deze prijs kun je een flamenco gitaar kopen, welke in verhouding tot een klassieke gitaar uit deze prijsklasse veel helderder klinkt. Toch is dit nog geen echte flamenco, omdat het materiaal van de klankkast bestaat uit esdoorn. Vaak is het geluid wel overeenkomstig met een cipres klankkast.
 • € 700: In deze prijsklasse vind je de wat massievere gitaren, welke gemaakt zijn uit lichte houtsoorten als bv. esdoorn.
 • € 1000: rond dit bedrag heb je een echte flamenco gitaar. De klankkast bestaat uit massief cipres hout, wat in verhouding tot een esdoorn variant veel meer volume/helderheid geeft.
 • € 2000: handgemaakte gitaren hebben ongeveer deze prijs. Wanneer je kiest voor een handgemaakte flamenco gitaar betekent dit meer kwaliteit en een betere speelbaarheid van het instrument.
Flamenco gitaar
4 (80%) 3 votes

3 gedachten over “Flamenco gitaar

  1. Hallo Tim,

   Hieronder de voornaamste verschillen, met de flamenco als uitgangspunt:

   – Het klankbord van een flamenco gitaar is veel dunner;
   – Lichter van gewicht;
   – Diepte van de klankkast is minder, ongeveer 2,5 centimeter;
   – De afstand van de snaren tot de klankkast en de toets is tevens kleiner;
   – Houtsoorten verschillen;
   – Flamenco gitaren hebben meestal een slagplaat.

   Mocht je nog meer vragen hebben, dan horen we dat graag.

   Met vriendelijke groet,

   Team Uwgitaarlesonline.nl

 1. Heb een tijdje geleden ergens op het net een boekje met cd gezien, Flamenco gitaar voor beginners.
  Was toen met blues gitaar bezig, dus niet gekocht ,eeuwige spijt is nu mijn deel.
  Weet iemand hier of het nog te koop is en waar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *