Beginners gitaar Fender CD-60

Fender CD-60

Wanneer je gaat beginnen met gitaar spelen is het vanzelfsprekend, dat je een kwalitatieve en mooie gitaar nodig hebt. Het kopen van een mooie beginners gitaar is belangrijk om je motivatie op pijl te houden. Het is natuurlijk jammer dat een verkeerde gitaarkeuze ervoor zorgt dat je stopt met gitaar spelen. Nu is het de vraag welke beginners gitaar je precies gaat kopen? Zo zal je een keuze moeten maken tussen een elektrische en akoestische gitaar. Daarnaast is het belangrijk dat je let op een goede prijs-, kwaliteit- en geluidsverhouding.

Vergelijk beginners gitaren
Meer informatie

Welke soort beginners gitaar kopen?

Beginners gitaren zijn er in meerdere soorten, waardoor het soms best lastig kan zijn om een geschikte beginners gitaar te vinden. Men onderscheidt de volgende soorten gitaren: akoestische gitaar, elektrische gitaar, bas- en kindergitaar. Maar welke soort is nou ideaal voor beginnende gitaristen? Nou de experts adviseren het volgende:

 • Muziekscholen: klassieke gitaar (akoestische) met nylon snaren om de speeltechniek goed aan te leren.
 • Koen Snoek (gitaarlesvankoen.nl): begin met een akoestische western gitaar (stalen snaren). Denk hierbij aan de Fender CD-60 met een goede geluids-, prijs- en kwaliteitsverhouding.
 • Michel Penterman (gitaarles.nl): begin met een simpele akoestische gitaar met nylon snaren.

Het is wel duidelijk dat er niet één specifieke beginners gitaar bestaat, welke voor alle beginnende gitaristen geschikt is. Daarnaast is het wel weer verstandig om te kiezen voor een akoestische gitaar in tegenstelling tot een elektrische gitaar. Hieronder worden de belangrijkste eigenschappen van de soorten gitaren nog even kort beschreven.

Akoestische beginners gitaar

Akoestische beginners gitaarEen akoestische gitaar staat bekend om zijn klankkast, waardoor deze zonder versterking is te bespelen. Wanneer je een akoestische beginners gitaar gaat kopen heb je de keuze uit de volgende twee soorten: klassieke gitaar (nylon snaren) of western gitaar (stalen snaren).

Klassieke of Spaanse gitaren beschikken over zes nylon snaren, waarvan er drie zijn omwonden met metaal. Er zit ook meer ruimte tussen deze snaren, omdat de hals van een klassieke gitaar breder is. Er is dus meer ruimte voor de gitarist om de vingers te kunnen plaatsen. Daarnaast is het gitaarspel veel lichter dankzij de nylon snaren. Op deze gitaar wordt er naast de gitaarakkoorden ook soms gekozen voor de ‘fingerpicking’ (tokkelen) techniek. Een nylon gitaar is ook nog eens veel goedkoper en daarom een prima beginners gitaar.

Western gitaren hebben een soortgelijk uiterlijk als klassieke gitaren. Toch heeft een western gitaar geen nylon, maar stalen snaren (steelstringgitaar). Daarnaast is de hals smaller en de klankkast groter Ook produceren western gitaren meer volume en is het geluid wat feller. Door de stalen snaren is het ook mogelijk om deze om te bouwen tot een semi-akoestische gitaar (gebruik van gitaar elementen). Semi-akoestische western gitaren zijn met een versterker te bespelen en hebben nog meer volume. Voor het naspelen van liedjes of voor begeleiding is de western gitaar ideaal. Daarnaast wordt deze gitaar vaak met een plectrum bespeeld, omdat de dunste snaren weleens willen snijden (eelt kweken dus…).

Elektrische gitaar starterspakketElektrische beginners gitaar

Wanneer je als beginner meteen wil rocken, dan is een elektrische gitaar wellicht een goede keuze. De hals en snaren van een elektrische gitaar hebben overeenkomsten met die van een western gitaar. Daarnaast hebben elektrische gitaren vaak een kleine klankkast (semi-solid of hollow-body), waardoor deze in de meeste gevallen met een versterker worden bespeeld.

Naast een elektrische gitaar heb je dus ook nog een gitaarversterker en instrumentkabel nodig. Het is daarom verstandig om voor een starterspakket te kiezen, zodat je meteen kunt beginnen met gitaar spelen. Toch is een elektrische beginners gitaar vaak prijzig en daarom verstandig om eerst het gitaarspel te leren op een simpele akoestische gitaar.

Bas- en kindergitaren

Basgitaren zijn elektrische gitaren, welke maar vier snaren hebben. Daarnaast wordt een basgitaar gebruikt in bands en daarom minder geschikt voor sologitaristen. Ook speel je op deze gitaar geen akkoorden, maar losse noten om andere muziekinstrumenten te ondersteunen.

kindergitarenKindergitaren zijn er in diverse maten en daarom geschikt voor kinderen in de groei. Denk hierbij aan de halve kindergitaar (2/4), welke twee keer zo klein is als een normale gitaar. Wanneer je een kindergitaar koopt is het verstandig om te beginnen met een goedkope variant, omdat deze al binnen de korte keren moet worden vervangen. Kindergitaren zijn meestal bedoeld voor kinderen t/m 13 jaar, daarna is een normale gitaar meer op zijn plaats.

Een beginners gitaar kopen doe je op gevoel. Kies daarom voor een gitaar, welke het beste aansluit bij jouw muziekstijl.

12 tips voor beginnende gitaristen

Iedereen maakt fouten als hij/zij begint met gitaar spelen. Wel meteen goed beginnen? Lees dan hieronder de 12 tips voor beginnende gitaristen:

 1. Begin niet op een elektrische gitaar: als beginner blijft het toch verstandig om gewoon te kiezen voor een akoestische gitaar. Een elektrische gitaar heeft namelijk een versterker nodig, waardoor deze in zijn geheel lastig is te verplaatsen.
 2. Kies altijd voor een gitaarcursus: veel beginnende gitaristen kiezen ervoor om zonder cursus of lessen het gitaarspel te leren. Door het kijken van uitleg filmpjes en te lezen over bijvoorbeeld gitaartabs kom je meestal al een heel eind. Toch weet je meestal niet zeker of je wel het goede leert en daarom is het verstandig om meteen een gitaarcursus te kopen. Zo kun je al online gitaarlessen volgen voor maar een paar tientjes!
 3. Warming-up: als beginnende gitarist is het natuurlijk logische dat je meteen wilt beginnen met de gitaarlessen. Toch kan een warming-up van ongeveer 2 minuten erg effectief zijn. Speel bijvoorbeeld een bekend liedje (voorgaande lessen) om je vingers goed op te warmen. Vervolgens start je met een nieuwe les. Door deze warming-up zal je informatie sneller opnemen en minder fouten maken.
 4. Gedoseerd oefenen: wanneer je echt progressie wil maken in je gitaarspel, dan is het verstandig om elke dag ongeveer 15 minuten te oefenen.
 5. Doe rustig aan: begin pas met nieuwe lessen als je de voorgaande onder de knie hebt. Soms kunnen sommige onderdelen wat saai zijn, maar door ook deze goed te leren zal je er later alleen maar profijt van hebben.
 6. Snaren goed afstellen: veel beginnende gitaristen vergeten nog weleens de snaren te stemmen, voordat ze beginnen met spelen. Wanneer je dit niet doet bespeel je dus een valse gitaar en leer je het verkeerde gitaar geluid kennen. Hierdoor kom je ook niet te weten hoe de tonen van gitaarakkoorden nou daadwerkelijk klinken.
 7. Gebruik een plectrum: als beginner lijkt het misschien eenvoudiger om met je vingers te spelen. Toch zal je met een plectrum de snaren beter aanslaan. Het uiteinde van een plectrum is namelijk erg handig wanneer je een bepaalde snaar wilt aanslaan.
 8. Rechtshandig of linkshandig: wanneer je linkshandig bent moet je natuurlijk niet gaan spelen op een rechtshandige gitaar. Soms bouwen gitaristen zelfs rechtshandige gitaren om, omdat ze linkshandig zijn. In de meeste gevallen zorgt dit alleen maar voor problemen. Linkshandig? Koop dan ook gewoon een linkshandige gitaar.
 9. Vingers tegen de fretten: om het geluid van de gitaar beter tot zijn recht te laten komen en trilling te verminderen is het raadzaam om de vingers tegen de fretten te plaatsen.
 10. Elleboog haaks op de hals: in veel gevallen houden beginners hun ellebogen schuin ten opzichte van de hals. Door je elleboog haaks te houden kun je eenvoudiger de vakjes van de hals bereiken.
 11. Handen dicht op de snaren: bij het bespelen van gitaarakkoorden houden beginnende gitaristen nog weleens de handen te ver van de snaren. Door je handen dicht bij de snaren te houden wordt het wisselen van akkoorden makkelijker en maak je minder fouten. Daarnaast is het verstandig om je vingers in een soort van kommetje te houden.
 12. Speel met al je vingers: door met al je vingers te spelen wordt het gitaar spelen eenvoudiger, speel je sneller en maak je minder fouten.

Goedkope of dure gitaar voor beginners?

Goedkope beginners gitarenOp elke gitaar zou je het gitaarspel kunnen leren en daarom is een dure beginners gitaar vaak nergens voor nodig. Gitaar leren spelen kan gewoon op een betaalbare akoestische gitaar. Wanneer je echt zeker weet dat gitaar spelen je hobby wordt, dan kun je altijd nog overwegen om een duurdere variant erbij te kopen. De goedkope gitaar kun je altijd nog gebruiken om buiten mee te spelen of aan een beginnende gitarist cadeau te doen.

Verschillen

De onderdelen/materialen bepalen grotendeels de prijs van een gitaar. Zo is het logische dat goedkopere gitaren gemaakt zijn uit eenvoudige materialen. Duurdere gitaren daarentegen zijn net wat beter afgewerkt en gemaakt uit kwalitatieve houtsoorten. Ook kan er gezegd worden dat goedkope gitaren in de meeste gevallen machinaal geproduceerd worden. Bij dure gitaren wordt dit vaak handmatig gedaan.

Koop gewoon een goedkope gitaar

gitaarwinkelAls beginner zullen de verschillen tussen duur en goedkoop je haast niet opvallen. Zo zijn er ook gitaristen, welke een dure gitaar hebben gekocht maar helemaal niet gitaar hebben leren spelen (verzamelaars daargelaten). Koop dus gewoon een goedkope gitaar. Dit mag een nieuwe beginners gitaar zijn, maar ook een tweedehands gitaar. Wanneer je zonder al teveel moeite gitaar liedjes kunt spelen ben je klaar om een nieuwe gitaar te kopen (alleen als je dit wilt natuurlijk).

Het is verstandig om een dure gitaar niet online te kopen, maar gewoon bij een professionele gitaarwinkel. In dit geval kun je de gitaar nog uitvoerig testen en een keuze maken op basis van de klank. Een geschikte gitaar vind je niet zo maar en daarom zal je moeten gaan vergelijken. Daarnaast kun je iemand meenemen, welke verstand heeft van gitaren en jou kan adviseren over een juiste gitaar.

Prijsklassen beginners gitaren

Per soort afhankelijk zijn er natuurlijk meerdere prijsklassen voor beginners gitaren. De hieronder genoemde prijzen zijn gebaseerd op veronderstellingen:

 • Klassieke beginners gitaar: 50 – 200 euro
 • Western beginners gitaar: 100 – 250 euro
 • Elektrische beginners gitaar (zonder versterker): 150 – 250 euro

Voor een elektrische gitaar starterspakket betaal je al gauw 150 euro. In sommige gevallen kun je zelfs al starterspakketten scoren voor 100 a 120 euro. Wil je kwaliteit? Denk dan aan een bedrag van 200 euro of meer.

Beginners gitaar
4.4 (88.57%) 14 votes

8 gedachten over “Beginners gitaar

 1. Ik ben van plan om een beginners gitaar aan te schaffen. Wat raden jullie mij precies aan, welke gitaar is nou echt goed? Mijn voorkeur gaat overigens uit naar een gitaar met stalen snaren. Daarnaast ga ik dit instrument met name voor de hobby gebruiken, dus hoeft niet heel professioneel te zijn.

  Alvast bedankt!

  Mvg,

  Teun

  1. Hallo Teun,

   Leuk dat je een beginners gitaar gaat aanschaffen. Waarschijnlijk ben je op zoek naar een voordelige western gitaar. Wij raden dan de volgende gitaren aan:
   – Randon RG-01
   – Fazley W50BK
   – Fazley W50N

   Veel succes met de koop!

   Met vriendelijke groet,

   Team Uwgitaarlesonline.nl

 2. Dag,

  Ik ben leerkracht in groep 1/2 van het basisonderwijs. Ik zou graag bij de liedjes willen begeleiden met een gitaar. Ik vroeg me af welk type gitaar hier het beste geschikt voor is.

  Alvast bedankt!

  1. Dag José,

   Bedankt voor je reactie. Een akoestische gitaar is het meest geschikt, zowel met nylon als stalen snaren. Daarnaast is een stemapparaat (app op je mobiel) en een plectrum aan te bevelen.

   Gitaren van het merk ‘Gomez’ zijn wel geschikt om mee te beginnen, betaal je ongeveer 60 euro voor.

   Veel succes met begeleiden!

   Met vriendelijke groet,

   Team Uwgitaarlesonline.nl

 3. Hallo,

  Ik wil graag een beginners western gitaar aanschaffen en heb twee redelijk geprijsde gezien, maar weet niet welke ik het beste aan kan schaffen een Fazley W50N of een Harley Benton D-120NT. Het is de bedoeling dat ik lessen ga volgen.

  Met vriendelijke groet,

  Jolanda

  1. Hallo Jolanda,

   De Harley Benton D-120NT is verkrijgbaar voor een bedrag rond de 50 euro en de Fazley W50N voor rond de 65 euro. Beide gitaren zijn wat betreft kwaliteit en gebruiksgemak beide geschikt (zie ook beoordelingen van anderen). Daarnaast hoeft een beginnersgitaar in principe niet prijzig te zijn, meestal gebruik je deze om te kijken of het gitaarspel wel echt iets voor je is. Dus dan kun je het beste kiezen voor de Harley Benton D-120NT.

   Succes met het volgen van de lessen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Uwgitaarlesonline.nl

 4. Onlangs een yamaha APXt2 3/4 electro-acoustic (travel) gitaar gekocht. Nu is mijn vraag is dit een goede beginners gitaar gezien het kleine formaat. Is het misschien verstandig het grotere model APX600 erbij te kopen en deze af te wisselen. De kleinere versie om te oefenen tijdens mijn nachtdiensten, en de grotere versie voor thuis? Ben een beginner, en wil lessen (on-line!) gaan volgen aangezien mijn werktijden nogal onregelmatig verlopen. Graag zie ik u antwoord tegemoet. Alvast bedankt.

  1. Dag Peter,

   Het beste is natuurlijk een standaard model gitaar, gezien deze ook bij lessen wordt gehanteerd. Echter kun je al wel een basis leggen, o.a. bepaalde technieken aanleren.

   Een grotere versie voor thuis lijkt mij dan wel het meest geschikt, speciaal voor de online gitaarlessen.

   Succes!

   Mvg,

   Team Uwgitaarlesonline.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *