6 tips voor meer gitaarspel motivatie | Leren gitaar spelen
6 tips voor meer gitaarspel motivatie

Gitaar spelen is gaaf! Dat is niet te ontkennen als je ziet hoeveel mensen gitaar spelen. Te denken aan blues, country, pop en rock. Beginnende gitaristen gaan vol enthousiasme aan de slag om het gitaarspel onder de knie te krijgen. Jammer genoeg zijn er weinig gitaar fanatiekelingen die het hun hele leven lang volhouden, maar waarom is dit eigenlijk zo?

Veel mensen hebben hiervoor een reden, oftewel beter gezegd een excuus! Het is waar dat sommige gitaristen met een goede reden stoppen met gitaar spelen. Toch komt het vaker voor dat gitaristen eerst minder vaak gaan spelen en uiteindelijk helemaal stoppen. Dit heeft niet zozeer een reden, maar meer een excuus. De meest bekende redenen/excuses dat gitaristen stoppen met gitaar spelen staan hieronder:

  1. Niet genoeg tijd om gitaar te (leren) spelen;
  2. Niet genoeg discipline om gitaar te (leren) spelen;
  3. Gitaarlessen die niet goed genoeg zijn;
  4. Niet genoeg geduld om gitaar te blijven spelen.

Nu begrijp je de redenen/excuses vast wel waarom mensen stoppen met gitaar spelen, maar wat kun je er aan doen om gemotiveerd te blijven? Daarom geven we je 6 tips om gemotiveerd gitaar te blijven spelen.

Motivatie gitaar leren spelen

1.   Upgrade je beginners motivatie

Het leuke is wel dat je als beginner het meest gemotiveerd bent. Leeftijd speelt daarbij niet echt een rol. Iedere beginner zet een stap om gitaar te leren spelen. Waarom zijn juist beginners zo gemotiveerd en wat is de reden dat die motivatie langzaam wegzakt? Nou het is een beetje te vergelijken met het ‘als ik jong ben wil ik oud zijn, maar als ik oud ben wil ik jong zijn’ principe.

Als je gitaar wilt spelen kijk je al helemaal uit naar hetgeen wat je wil bereiken. Een aantal leuke cadeautjes maken je extra enthousiast: gitaar, capo, plectrum, gitaarband, gitaarversterker en niet te vergeten de aandacht van anderen. Want in het begin vindt iedereen het gaaf dat je gitaar gaat spelen. De aandacht die je in het begin krijgt van anderen geeft enorm veel motivatie om te kunnen groeien. Je ziet al helemaal je einddoel voor ogen, oftewel het ‘als ik jong ben wil ik oud zijn’ principe.

Na een aantal maanden enthousiast gitaar te spelen neemt de aandacht van omstanders af. Nu weet iedereen onderhand wel dat je gitaar kunt spelen. Ook zijn de hoogtepunten tijdens het gitaar spelen de normaalste zaak van de wereld geworden. Namelijk:

Nu kom je in fase tweede ontwikkelingsfase’. Het is net als met autorijden. De lessen van een auto rijschool leren je alleen de basis, maar uiteindelijk ervaren en vlot rijden leer je in de praktijk. Bij gitaristen is dit ook zo de basis en het gitaar spelen kun je al wel, maar echt vooruitgang boeken werkt door middel van de praktijk. Dit is ook vaak het moment dat veel mensen terug gaan kijken naar hetgeen waar ze plezier in hadden. Ze stellen zichzelf de vraag waarom was het vroeger zoveel leuker? In dit geval is er sprake van het ‘als ik oud ben wil ik jong zijn’ principe.

Tip: het klinkt als een super simpele tip, maar blijf doorzetten en oefen elke dag weer opnieuw. Het kan zijn dat je geen tijd hebt, maar hou je dan eens aan het motto ‘geen tijd is prioriteit’. Het hoeft niet lang te zijn, want iedere dag minimaal 15 minuten oefenen is al voldoende. Langer mag, maar forceer jezelf niet. Streef naar plezier en niet naar resultaten, want wie plezier heeft in het gitaar spelen ervaart vanzelf het resultaat.

2.   Leg de lat laag om hoog te springen

De uitdrukking ‘de lat hoog leggen’ kent iedereen vast wel, maar is dit wel helemaal waar? Natuurlijk moet je doelen stellen waar je naar toe kunt werken. Toch kan de uitdrukking ook andersom werken, namelijk ‘de lat laag leggen’. Wanneer je de lat laag legt en tussendoelen stelt heeft dit een aantal voordelen:

  1. De doelen zijn makkelijk te bereiken;
  2. Het maakt je enthousiast als je weer een doel bereikt;
  3. Je blijft gefocust en weet waar je staat in het proces;
  4. Bijsturen tijdens het gitaar spelen is mogelijk.

3.   Stilstand is achteruitgang

Gemotiveerd om gitaar te spelen Een bekende uitspraak in de zakenwereld, want wie stilstaat gaat achteruit. Bij het gitaar spelen is hier ook sprake van. Veel gitaristen, welke een gitaarcursus volgen, willen graag een les helemaal onder de knie krijgen. Ze blijven er maar op hameren om de lesstof tot hun beschikking te krijgen. Vaak leidt dit tot frustratie en demotivatie.

Iets wat er zo maar toe kan leiden dat je stopt met gitaar spelen. Geen fijne gedachte, toch? Ook bij het willen leren spelen van gitaar liedjes merk je dit al snel. Het gitaar liedje moet en zal je leren ook al kost het je een maand. Foute gedachte! Want misschien ben je er nog gewoon niet klaar voor.

Tip: probeer niet teveel de focus te leggen op één mijlpaal die je wilt bereiken. Begrijp het niet verkeerd! Focussen is echt goed, maar laat je er niet door leiden. Soms moet je gewoon accepteren dat een liedje te moeilijk is. In dit geval is rust tijdens de oefensessies erg belangrijk. Je zult merken dat je onbewust je vaardigheden verbeterd. Uiteindelijk wordt het een stuk eenvoudiger om moeilijke liedjes te kunnen spelen op de gitaar.

4.   Inspireer je motivatie

Er breekt een fase aan tijdens het gitaar leren spelen dat je het even niet meer ziet zitten. Misschien wel te noemen als de ‘midlifecrisis’, maar dan voor gitaristen. Op dit moment weet je niet meer zo goed wat je wilt bereiken en is je ideeën box langzamerhand leeg. Dit is het moment dat je wel weer wat extra motivatie kan gebruiken, maar hoe?

Tip: ga liedjes luisteren van andere gitaristen. Wordt lid van chatgroepen of spreek af met mensen die ook gitaar spelen. Bijvoorbeeld samen het gitaarspel oefenen geeft een echte motivatieomslag in het gitaar spelen. Vele muziekstukken laten je onbewust inspireren. Ook zijn er veel gave technieken of leuke ideeën die je kunt toepassen op de gitaar.

Misschien is het ook wel gaaf om eens wat anders te proberen. Een ukelele, elektrische gitaar, basgitaar of misschien wel een semi-akoestische gitaar? Het is wel even wennen om van een zessnarige gitaar opeens over te gaan op een viersnarige gitaar. Toch kan dit een leuke uitwerking hebben op je motivatie.

Tip: leg daarom de lat laag tijdens het gitaar spelen. Stel jezelf bijvoorbeeld eens het doel: “Volgende week leer ik de basis akkoorden spelen zonder te kijken”. Misschien is dit nog te hoog gegrepen. Je kunt ook zeggen: “Volgende week leer ik een C akkoord spelen zonder te kijken”. Het gave is dat jezelf de controle hebt over doelen! Stel daarom doelen waarvan je eigenlijk wel weet dat je ze kunt bereiken. Als je later terug kijkt zie je dat er progressie is in het gitaarspel. Die hoge onmogelijke lat heb je nu bereikt met kleine stapjes!

5.   Plezier boven resultaat

Iedere gitarist begint natuurlijk met gitaar spelen omdat hij of zij het leuk vindt. Toch zal er op een gegeven moment de omslag komen van plezier naar resultaat. Het zit een beetje in ons mensen, want we willen ons graag bewijzen voor anderen. Een groot obstakel hierbij is dat je snel gedemotiveerd kunt raken, want waarom kan Tim al gitaarakkoorden overpakken en kun jij nog niet een C akkoord spelen? Vragen die aan je knagen en wat nogal voor wat demotivatie kan zorgen.

Tip: Nee het draait niet om resultaat het gaat om plezier! Wie plezier heeft in wat die doet boekt vanzelf resultaat. Kijk niet naar anderen, maar ga er gewoon voor. Ook al duurt het misschien wat langer voordat je gitaar kunt spelen, uiteindelijk kom je er wel. Hou altijd je plezier voor ogen en niet je resultaat.

6.   Structuur motiveert

De reden dat het vaak mis gaat komt door onvoldoende structuur. Veel gitaristen zijn na een lange werkdag druk en komen dan vermoeid thuis. Vanavond zit het gitaarspel er helaas niet meer in. Je denkt bij jezelf: “Ach, dan speel ik morgen wel een kwartiertje langer”. Het voelt niet fijn als je zo te werk gaat. Structuur in de chaos helpt niet alleen om het gitaarspel vol te houden, maar om ook gemotiveerd te blijven.

Tip: creëer structuur in het gitaarspel. Dit hoeft niet te betekenen dat je elke dag een kwartier gitaar speelt. Nee structuur kan ook betekenen dat je één dag in de week tijd vrijmaakt. Bijvoorbeeld om te beginnen met een nieuwe les of om nieuwe vaardigheden aan te leren. De overige dagen van de week gebruik je om te oefenen. Dit hoeft niet per se op een vast tijdstip het is maar net wat jezelf handig vindt.

Herken jij jezelf in een aantal valkuilen of weet je nog een aantal gitaar motivatie tips? Deel ze dan met anderen in een reactie hieronder!

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: