Gitaar bouwen

Gitaar bouwenEr zijn genoeg gitaar aanbieders die bijna altijd wel kunnen voldoen aan je wensen. Ligt jou gitaar er niet bij? Geen probleem, veel aanbieders geven de mogelijkheid om ‘custom made’ gitaren te maken. Daarmee bedoelen ze dat een gitaar speciaal naar de klantwens wordt gemaakt. Natuurlijk zijn de prijzen die daarbij komen kijken ook niet mis, het kost nogal wat. Een custom made gitaar zou al zo’n 4000 euro kunnen kosten. Ligt er natuurlijk wel aan welke gitaar je laat maken.

Toch is er een andere mogelijkheid, namelijk zelf een gitaar bouwen. Misschien heb je geen kaas gegeten van houtbewerking, maar dat zegt niks. Er zijn namelijk twee manieren om zelf een gitaar te bouwen. Dit kan door middel van een gitaar zelfbouw pakket of een gitaarbouw cursus. In dit artikel gaan we wat meer vertellen over deze twee manieren om zelf een gitaar te maken.

Gitaar bouwpakket

Bouw je eigen gitaar met een gitaar bouwpakket. Het is de makkelijkste manier om je eigen gitaar te bouwen. Natuurlijk komt hier niet echt houtbewerking aan te pas. Het is een beetje te vergelijken met een kast van Ikea. De onderdelen zijn er al, maar nu is aan jou de taak om de kast in zijn uiteindelijke staat te krijgen. Zo is het ook bij een gitaar bouwpakket.

Het voordeel hiervan is dat alle gitaarbouw onderdelen wel netjes op elkaar aansluiten, een soort van puzzel. Een echte custom made eigenschap is dat de gitaar kan worden geverfd in de door jou gekozen kleuren. Vaak komt een blanke lak het beste tot zijn recht bij de gitaar.

Soorten gitaar bouwpakketten

Er zijn veel verschillende soorten bouwpakketten. Toch komen de meeste bouwpakketten van het merk Boston. Het leuke daarbij is dat je niet alleen elektrische of basgitaren kunt maken, maar ook ukeleles en akoestische gitaren. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de verschillende vormen in body’s, dus voor ieder wat wils!

Onderdelen bouwpakketGitaar bouwpakket

Elk bouwpakket is opgedeeld in een aantal onderdelen. De onderdelen zijn zo samengesteld dat bijna iedereen er een gitaar van kan maken. Een aantal onderdelen waar een gitaar bouwpakket uit bestaat zijn:

 • Stemmechanieken
 • Snaren
 • Schroeven
 • Elementen
 • Schakelaars
 • Potmeters
 • Body
 • gitaarhals

Het enige wat je nog nodig hebt is gereedschap, maar dat spreekt voor zich. Bij de Strat modellen zijn ook al de schakelaars, elementen en potmeters aan elkaar gesloten en gesoldeerd. Dat laat zien dat er eigenlijk geen elektrische of technische kennis nodig is om een gitaar te bouwen.

Prijzen gitaarbouwpakket

Wanneer je een gitaar bouwpakket wil kopen moet je natuurlijk eerst wel even kijken naar de prijzen. Als we eens de prijzen van een akoestische en elektrisch bouwpakket onderscheiden. Dan is te zeggen dat een akoestisch bouwpakket al verkrijgbaar is voor 100 euro. De elektrische bouwpakketten kosten daarentegen als snel 100 a 200 euro.

Vergelijk gitaar bouwpakketten
Meer informatie

Gitaarbouw cursus

Een andere, maar zeer gave mogelijkheid is om zelf een gitaar te bouwen. Dit gebeurt bij een gitaarbouw cursus. Hierbij werk je ongeveer 22 dagen samen met een begeleider, want zoveel tijd kost het om een gitaar te bouwen. De gitaar kan helemaal worden gebouwd naar jouw wensen. Het is mogelijk om zelf je houtsoorten uit te kiezen, mits dit de klank niet beïnvloed van de gitaar.

Gitaarbouw cursus volgen

De gitaarbouw cursus richt zich op alle soorten gitaren, dit verschilt natuurlijk wel per aanbieder. De website www.gitaarbouwwinkel.nl richt zich op het maken van akoestische gitaren. Hun gitaarbouw cursus is ingedeeld in de volgende drie delen:

 • Gitaarbouwcursus 2,5 uur (€ 31,25)
 • Gitaarbouwcursus 4 uur (€ 50,00)
 • Gitaarbouwcursus Non-Stop (€ 3.025,00)

Bij een 2,5 en 4 uur durende cursus wordt bedoeld dat elke week een bedrag van 31,25 of 50,00 moet worden betaald. Ook is het mogelijk om een ‘Non-Stop’ cursus te volgen. Deze cursus duurt ongeveer 22 werkdagen. In deze cursus bouw je een eigen gitaar van begin tot eind met hulp van een begeleider.

Wat leer je in de gitaarbouw cursus?

De gitaarbouw cursus is er echt opgericht om mensen er toe te zetten om thuis ook zelf een gitaar te laten bouwen. In de cursus worden een aantal belangrijke onderwerpen behandeld, zoals:

 • Klankhout herkennen;
 • De stappen tijdens het bouwproces;
 • Temperatuur en vochtigheid van het bouwproces;
 • Wat beïnvloed de klank van een instrument.
Zelf gitaar bouwen
4.5 (90%) 8 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *