Tweedehands gitaar kopenHet kopen van een tweedehands gitaar is meestal verstandig als je een beperkt budget hebt. Daarnaast kiezen veel gitaristen voor tweedehands gitaren, omdat ze nog niet zeker weten of het gitaar spelen een blijvende hobby zal worden. Maar waar moet je nou precies op letten bij de aanschaf van een tweedehands gitaar? Zoals je misschien al weet zijn er meerdere soorten gitaren, welke allemaal weer een eigen merk en prijsklasse hebben. Daarnaast is het erg belangrijk om rekening te houden met de slijtage van het snaarinstrument. Ga dus altijd goed voorbereidt te werk en vergelijk meerdere tweedehands gitaren om een succesvolle aankoop te kunnen doen.

Vergelijk tweedehands gitaren
Meer informatie

Waarop letten bij aankoop tweedehands gitaar?

Wanneer je een tweedehands gitaar gaat kopen kun je meestal al aan de buitenkant zien of de gitaar in een goede staat verkeerd. Hierbij is het belangrijk om de volgende onderdelen eens goed te controleren: hals, body (klankkast) en gitaar elementen.

Controleren van de hals

hals tweedehands gitaarVan plan om een gitaar te kopen, welke al meerdere jaren oud is? Controleer dan eens of de hals van de gitaar nog recht is. Indien de voorgaande eigenaar de gitaar niet op een juiste manier heeft gebruikt of er sprake is van slijtage, dan wil het nog weleens voorkomen dat de hals krom buigt. Een hals is namelijk erg kwetsbaar en daarom minder goed te repareren. Hieronder worden kort de twee methodes beschreven om te controleren of een hals krom is:

 • Druk de snaren tegelijkertijd in met je linkerhand op de positie van de eerste fret en met je rechterhand op de laatste fret. Kijk of erbij de achtste fret wat ruimte zit tussen de snaren en de fret. Wanneer deze ruimte niet bij alle snaren (bv. dunne en dikke E-snaar) gelijk is, dan kan er sprake zijn van een kromme hals.
 • Een andere methode is om de gitaar op tafel te leggen. Kijk vervolgens op basis van lichtinval of er van de kop tot de achterkant ongelijkmatigheden te vinden zijn. Bij een rechte hals weerkaatsen namelijk de fretten het licht op precies dezelfde manier.

Naast een kromming in de hals kan deze ook dode plekken hebben. Dit zijn plekken waar het hout dunner is, waardoor de toon minder hard doorklinkt. Deze zogenaamde ‘wolftonen’ zijn te vinden door met je middelvinger alle posities van de E-snaar (hoge) te bespelen. Het is belangrijk dat je met de wijsvinger de andere snaren afdempt en dat deze elkaar niet raken. Daarnaast is het ook verstandig om even de snaren iets te verstellen. Wanneer je knoppen (stem mechanieken) soepel kunt draaien en er niks kraakt is alles in orde.

In het volgende filmpje wordt uitgelegd hoe je een hals recht kunt afstellen:

Klankkast en gitaar elementen

klankkast tweedehands gitarenAls je de klankkast van een tweedehands gitaar controleert zijn er twee belangrijke factoren: gewicht en houtsoort. Hoe zwaarder het gewicht van de klankkast hoe mooier het geluid zal klinken. Vraag ook welke houtsoort (kwaliteit) er is gebruikt voor de klankkast, want dit bepaald ook deels de klank van de gitaar.

Elektrische en semi-akoestische gitaren beschikken over gitaar elementen. De afstand van deze elementen tot de snaren is bepalend voor het geluid van de gitaar. Wanneer deze te dichtbij staan kunnen de snaren vals gaan klinken, omdat ze als magneet functioneren. De aantrekkingskracht zorgt ervoor dat het geluid vervormt. Als de snaren te ver weg staan is dit ook niet goed. In dit geval blijft het geluid niet doorklinken (sustain).

Maar wat is nou eigenlijk de juiste afstand en hoe kan ik dit controleren? De afstand tussen snaar en element hoort tussen de 3 en 6 millimeter (gemiddeld) te liggen. Je controleert dit door de snaren op de laatste fret ingedrukt te houden. Het is wel duidelijk dat er nog heel wat bij komt kijken als je een tweedehands gitaar gaat kopen. Daarom kun je het beste iemand meenemen, welke zelf gitarist is of al vaker een tweedehands gitaar heeft gekocht.

Checklist tweedehands gitaar kopen

Bij het kopen van een tweedehands gitaar is het verstandig om aan de volgende checklist te voldoen:

 • Koop geen gitaar met een kromme hals, ook al is deze nieuw;
 • Let op beschadigingen;
 • Controleer de stem mechanieken (knoppen) op kwaliteit en/of deze het nog goed doen;
 • IJzeren onderdelen mogen niet verroest zijn;
 • Neem een gitaarexpert mee of iemand met ervaring;
 • Wanneer je een tweedehands gitaar koopt in een gitaarwinkel, dan is het verstandig om de verkoper te vragen of hij/zij deze nog eens goed wil controleren.

Tweedehands gitaren online kopen

Het online kopen van een tweedehands gitaar heeft zo zijn voor- als nadelen. Zo is het niet mogelijk om de gitaar eerst te kunnen bespelen, voordat je deze gaat kopen. Daarnaast heb je wel veel meer keuze en is de prijs vaak ook veel lager. Wanneer je echt opzoek bent naar een bepaalde gitaar (type, kleur etc.), dan zal je deze eerder online vinden in tegenstelling tot een gitaarwinkel met een beperkte hoeveelheid gitaren.

Online gitaarmarkten

Op een online gitaarmarkt als Marktplaats of Ebay vind je natuurlijk een groot aanbod tweedehands gitaren. Het voordeel van een tweedehands gitaar kopen op marktplaats is dat je deze eerst nog kunt bespelen, voordat je overgaat tot de aankoop. Toch blijft het verstandig om ook eens andere online gitaarmarkten te bezoeken. Denk hierbij aan Ebay waar tweedehands gitaren worden geveild. Wanneer je bod plaatst is de kans vaak groot dat je een tweedehands gitaar koopt voor een leuk prijsje. Het is wel jammer dat het grotendeel van de gitaren uit het buitenland komen en deze dus verstuurd moeten worden. In dit geval kun je de gitaar niet eerst bespelen en is het risico vaak groter. Toch een tweedehands gitaar via Ebay kopen? Controleer dan altijd of de aanbieder de gitaar wel naar Nederland wil sturen.

Tweedehands gitaar in het buitenland kopen

GuitarcenterWanneer je op vakantie gaat naar bijvoorbeeld de VS, dan is het raadzaam om eens rond te kijken naar tweedehands gitaren. Zo kun je bijvoorbeeld eens een bezoekje brengen aan ‘Guitarcenter’ waar ze zowel nieuwe als tweedehands gitaren verkopen. Omdat je in dit geval met dollars betaald betekent het dus dat je gitaren voor de helft van de prijs kunt krijgen in vergelijking tot het kopen in Nederland. Daarnaast ben je wel verplicht om invoerrechten te betalen als je de douane van Schiphol passeert.

Tips tweedehands gitaar online kopen

Bij het kopen van tweedehands gitaren online zal je rekening moeten houden met de volgende factoren: foto`s, verzending en garantie. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of de gitaar in een fabriek totstand is gekomen of met de hand is gemaakt. Hieronder worden deze factoren kort beschreven:

 • Goede foto`s zijn erg belangrijk om te kunnen bepalen of de hals nog in orde is. Wanneer er krassen/deukjes op de klankkast zitten is dit natuurlijk jammer, maar bij een kromme hals is de gitaar al meteen niet meer te bespelen.
 • Bij verzending wil het nog weleens voorkomen dat de gitaar alsnog beschadigd. Zit er een gitaarkoffer bij of is de gitaar voldoende verpakt (doos met folie)? Daarnaast is het verstandig om de tweedehands gitaar te laten versturen door een bedrijf als Fedex of UPS. Sluit bijvoorbeeld ook een verzekering af en zorg ervoor dat de gitaar aangetekend wordt verstuurd.
 • De garantie is natuurlijk ook anders wanneer je een tweedehands gitaar online koopt. Wanneer de winkel zich in het buitenland bevindt is het natuurlijk lastig om daar even heen te gaan. Bij webwinkels het je meestal wel de ’30 dagen niet goed geld terug’ garantie, waardoor je de gitaar gewoon weer kan opsturen.
 • Bij gitaren, welke in een fabriek zijn geproduceerd (machinaal), is de kans op fouten vaak kleiner. Handgemaakte gitaren daarentegen verschillen sterk van elkaar en daarom is de kans op fouten ook veel groter.
Tweedehands gitaar
4.6 (92.5%) 8 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *