tokkelen gitaar

Tokkelen gitaar lerenAltijd al willen tokkelen op gitaar? Tokkelen oftewel fingerpicking is net als het spelen van akkoorden een veel gebruikte gitaartechniek. Over het algemeen wordt het gitaar tokkelen verward met slaggitaar waar je met een plectrum de snaren aanslaat. Bij tokkelen worden er geen hulpmiddelen gebruikt en de snaren dus aangeslagen met de vingers van je rechterhand. In dit geval heeft elke vinger zijn eigen snaar en is het dus niet de bedoeling om alleen je duim te gebruiken (veel gemaakte beginnersfout). Je duim wordt namelijk alleen gebruikt bij het aanslaan van de drie bovenste snaren.

Voor beginnende gitaristen zal deze manier van gitaar spelen niet eenvoudig zijn. De moeilijkheid zit hem dan met name in het afzonderlijk laten bewegen van de vingers. Daarom is het verstandig om eerst met een plectrum overweg te kunnen, voordat je de techniek van het tokkelen gaat leren.

Cursus tokkelen volgen? Dat is mogelijk, er zijn diverse gitaarcursussen welke je helpen met het tokkelen op gitaar. Meer weten? Bezoek dan de website van gitaardocent Koen Snoek en laat je inspireren.

Cursus tokkelen van Koen Snoek
Bekijk nu

Leren tokkelen op gitaar

Hieronder wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je nou precies leert tokkelen. Om het nog duidelijker te maken is er ook nog een filmpje toegevoegd met de beginselen van het tokkelen.

1   Welke vinger hoort bij welke snaar?

Elke snaar krijgt in dit geval zijn eigen nummer, dus van boven naar beneden 1 t/m 6. Op basis hiervan krijgen duim en vingers de volgende snaren: duim drie bovenste snaren, wijsvinger vierde snaar, middelvinger vijfde snaar en ringvinger zesde. Daarnaast speel je van boven naar beneden, beginnende bij de eerste bassnaar.

Gitaar tokkelen is op deze manier het eenvoudigst. Je kunt er ook nog voor kiezen om je pink onder de snaren te zetten. Hierdoor heb je tijdens het tokkelen net wat meer steun. Daarnaast is het raadzaam om van te voren je nagels te knippen.

2   Duim op eerste bassnaar

Om te beginnen sla je met de duim de eerste bassnaar aan. Vervolgens met de wijsvinger snaar vier, middelvinger vijf en tenslotte met de ringvinger zes. Herhaal deze oefening een aantal keer.

3   Duim op twee bassnaar

Wanneer je de voorgaande oefening een paar keer hebt herhaald is het nu tijd om de tweede bassnaar aan te slaan. Dit doe je weer met de duim en vervolgens weer met de vingers de snaren vier t/m zes.

4   Duim op derde snaar

Als laatste sla je met de duim de derde snaar aan en weer met de vingers de snaren vier, vijf en zes.

5   Combineren

Het is nu de bedoeling om de bovenstaande drie oefeningen te gaan combineren. Je herhaald nu niet elke oefening, maar voert ze achter elkaar uit. Zo wordt het èèn geheel.

6   Heb geduld

Na een paar keer oefenen zal het tokkelen steeds eenvoudiger worden, waardoor je op een gegeven moment liedjes kunt gaan spelen. Daarnaast is het erg belangrijk om geduld te hebben wanneer het even niet wil lukken.

Met dank aan Koen Snoek van gitaarlesvankoen.nl

Voor- en nadelen van fingerpicking

Net als de andere gitaartechnieken heeft tokkelen zo zijn voor- en nadelen:

Voordelen

  • Je hebt geen plectrum nodig.
  • De snaren krijgen minder te verduren, waardoor deze langer meegaan.
  • Je kunt met je vingernagels de snaren aanslaan. Verzorg deze dan ook goed, zodat ze niet afbreken/scheuren tijdens het gitaar spelen.
  • Ook al liggen sommige snaren niet naast elkaar kun je deze toch tegelijk spelen.
  • Het spelen van gebroken akkoorden (arpeggio`s) is met behulp van fingerpicking een stuk eenvoudiger. Daarnaast kun je alle noten van een akkoord tegelijk aanslaan, omdat je meerdere snaren tegelijk kunt bespelen.

Nadelen

  • Het op en neer aanslaan van de snaren kan lastig zijn zonder plectrum.
  • Fingerpicking kan het beste worden toegepast op een gitaar met nylon snaren, omdat stalen snaren ervoor kunnen zorgen dat je vingernagels beschadigen.

Hoe nu verder?

Je kunt ervoor kiezen om nog een paar extra lessen te volgen of meteen te beginnen met een aantal liedjes. Hiervoor kun je zowel gebruik maken van een gitaarakkoord diagram als de tabs-methode. Heb je opmerkingen of aanvullingen voor deze blog? Laat het weten in een reactie!

Tokkelen op gitaar?
4.7 (93.33%) 3 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *