KindergitaarKindergitaren staan ook wel bekend onder de naam ‘kleine gitaar’, op deze pagina zullen we het vooral gaan hebben over de kindergitaar. Het is juist leuk om als kind gitaar te leren spelen. En het gave is dat dit goed te combineren is met online gitaarlessen. Wanneer je de pagina door hebt gelezen, weet je alles over:

 • De geschiedenis van de kindergitaar;
 • De soorten kindergitaren;
 • Het kopen van een kindergitaar.
Vergelijk kindergitaren
Meer informatie

Geschiedenis kindergitaar

Wat kwam eerder de kindergitaar of de normale gitaar? Als we de kindergitaar gaan zien als kleine gitaar, dan was de kindergitaar er eerder dan de normale gitaar. Voor en tijdens de 18e eeuw was het geen kindergitaar, maar gewoon de gitaar zoals wij hem nu kennen. Alleen in het formaat van een kindergitaar van nu. Door de jaren heen heeft de gitaar eigenlijk zijn normale vorm gekregen.

Jammer genoeg was het voor kleinere mensen of kinderen niet mogelijk om gitaar te leren spelen. Een volwassen gitaar is lastig te hanteren als kind en daarom zal er een oplossing moeten komen. In 1992 is daarom de kindergitaar ontwikkeld. De kindergitaar is tot vandaag de dag nog steeds een erg gewild product. Niet alleen onder kinderen, maar ook onder volwassenen.

Soorten kindergitaren

Er bestaan een heleboel verschillende varianten kindergitaren. Natuurlijk heb je een kindergitaar in een elektrische, akoestische- en basgitaar uitvoering. Daarnaast heb je verschillende maten, variaties hiervan zijn: één achtste gitaar (1/8), kwart gitaar (1/4), half gitaar (1/2), driekwart gitaar (3/4), zeven achtste gitaar (7/8) en de volwassen gitaar (4/4). De maten kindergitaren zijn gericht op verschillende leeftijdsgroepen t/m 13 jaar. Hieronder worden de verschillende uitvoeringen kort beschreven:

gitaarmaat leeftijd (schatting) Prijzen (vanaf)
1/8 1,5 t/m 3 jaar 42 euro
1/4 2,5 t/m 6 45 euro
1/2 7 tot 9 47 euro
3/4 9 t/m 12 52 euro
4/4 13 + 70 euro

1/8 gitaar

De kleinste maat kindergitaren die er worden verkocht zijn de achtste gitaren oftewel 1/8 gitaar. De 1/8 gitaar is een gitaar bedoeld voor kinderen in de leeftijdscategorie 2 t/m 3 jaar. Dat betekend niet dat je als volwassenen deze gitaar niet kunt bespelen. Het is een leuk en compact instrument die al verkrijgbaar is voor een bedrag rond de 40 euro.  Hieronder geven we in een opsomming een aantal eigenschappen van de 1/8 gitaar:

 • Totale lengte: 720 mm
 • Mensuur: 440 mm

1/4 gitaar

De kwart gitaar ook wel beter bekend als 1/4 gitaar. De gitaar is speciaal gemaakt voor kinderen in een leeftijdscategorie van 3 t/m 6 jaar. Het is een mooie beginners gitaar om als kind het gitaarspel mee te leren. De gitaar heeft net zoals een echte gitaar 6 snaren, waardoor die goed te gebruiken is in combinatie met een online gitaarcursus. De kindergitaar 1/4 is te koop in verschillende kleuren. Denk hierbij aan: naturel, wit en houtsoorten met hoogglans. Deze kleine gitaar is al verkrijgbaar voor een bedrag van 45 euro. Een aantal eigenschappen van een 1/4 gitaar zijn:

 • Totale lengte: 785 mm
 • Mensuur: 485 mm

1/2 gitaar

De half gitaar wordt ook wel 1/2 gitaar genoemd. De gitaar is voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 8 jaar. De kindergitaar 1/2 zijn al te koop voor 47 euro, natuurlijk zijn er ook duurdere varianten in deze categorie. De kwaliteit is afhankelijk van de prijs, dus hoe hoger de prijs hoe beter de kwaliteit.

 • Totale lengte: 825 mm
 • Mensuur: 530 mm

3/4 gitaar

De driekwart gitaar heeft ook wel de benaming 3/4 gitaar. De gitaar is bedoeld voor kinderen van een leeftijd tussen de  9 en 12 jaar, die gitaar willen leren spelen. Een 3/4 gitaar kopen kan al voor 52 euro, maar dit verschilt per type gitaar.

 • Totale lengte: 885 mm
 • Mensuur: 570 mm

7/8 gitaar

Een 7/8 gitaar heeft veel overeenkomsten met een normale 4/4 gitaar. Deze kleine gitaar is niet echt meer een kindergitaar, maar meer voor vrouwen of jongeren. Daarom ook wel vrouwen gitaar genoemd. De 7/8 gitaar valt al snel in de prijsklassen 150 a 200 euro. Ook dit is weer afhankelijk van het type.

 • Totale lengte: 940 mm
 • Mensuur: 620 mm

4/4 gitaar

De 4/4 gitaar is eigenlijk de standaard of volwassen gitaar. Daarom is de ‘4/4’ voor de gitaar eigenlijk overbodig. Toch laten we het even staan om de vergelijking te kunnen maken t.o.v. de kindergitaren. De 4/4 gitaar is al te koop voor 100 euro, maar kan ook oplopen tot duizenden euro’s. De gitaar is bedoeld voor iedereen, maar wordt vaak gehanteerd door gitaristen die 13 jaar of ouder zijn.

 • Totale lengte: 1000 mm
 • Mensuur: 650 mm

Maten kindergitaarKindergitaar maten overzicht

In de voorgaande beschrijving werd al duidelijk, welke maten kindergitaren er bestaan. Toch kan een schema met alle gitaarmaten uitkomst bieden bij de aankoop van een gitaar. De kindergitaar heeft namelijk wel acht maten waarmee rekening wordt gehouden. In het plaatje hiernaast zijn hoofdletters toegevoegd aan iedere maat. De maten die hiermee worden bedoeld zijn:

 • A: totale lengte
 • B: mensuurlengte
 • C: max klankkastbreedte
 • D: lengte body
 • E: dikte body
 • F: topkam/halsbreedte
 • G: halsdikte (bij kop)
 • H: halsdikte (bij body)

Alle maten voor iedere gitaartype zijn weergegeven in onderstaand schema:
Kindergitaar maten schema

Kindergitaar kopen

Volwassen gitaren zijn er in overvloed en misschien heb je al een volwassen gitaar gekocht. Nu kan het zo zijn dat ook je kinderen het gitaarspelen interessant gaan vinden. Het steeds uit lenen van je eigen gitaar is natuurlijk niet de juiste oplossing. Niet alleen vanwege de prijs, maar ook omdat de gitaar te groot is voor kleine kinderen. Een kindergitaar kopen voor je kind is dan de oplossing, maar welke gitaar moet je dan hebben? Hier boven hebben we de verschillende gitaren al op een rijtje gezet. Hieronder nog een aantal belangrijke aandachtspunten:

Kindergitaar huren

Mocht je nog niet zeker weten of het gitaarspelen echt je hobby gaat worden, dan kun je altijd een gitaar huren. Hiervoor stel je een contract op waarbij je maandelijks een bedrag betaald (verschilt per gitaar). Mocht je de gitaar dan toch kopen dan wordt 75% van het al betaalde huurbedrag afgetrokken.

Waar te koop?

Een kindergitaar is te koop bij verschillende aanbieders. Denk maar eens aan: Bax-shop.nl, Bol.com en keymusic.com. De prijzen kunnen per aanbieder verschillen, waardoor het verstandig is om eens goed te gaan vergelijken. Probeer ook eens om een leuke gitaar te zoeken zonder van tevoren een budget vast te stellen. Wanneer je dan een leuke gitaar tegenkomt kun je deze gaan vergelijken bij verschillende aanbieders.

Kindergitaar
4.3 (85%) 4 votes

2 gedachten over “Kindergitaar

  1. Hallo Roelof,

   Het grootste verschil tussen een Ukelele (meer informatie) en een (kinder)gitaar. Is dat een Ukelele niet zes, maar vier snaren heeft. Dit betekent dus ook dat er een totaal andere manier van akkoorden aanspelen is. Een aantal voordelen die bij een Ukelele worden gegeven zijn:
   • Ukeleles zijn vaak minder duur
   • Je kunt ze makkelijk meenemen (dit is bij een kindergitaar ook het geval)
   • Je hoeft je vingers niet zo te strekken dankzij de kleine frets
   • Er wordt gebruik gemaakt van nylon snaren die niet zo pijnlijk zijn voor de vingers.
   • Minder snaren dus gemakkelijk om akkoorden te spelen
   • Ook geschikt voor kinderen
   • Ukeleles zijn wel de sfeermakers.
   Dat betekent niet direct dat je voor een Ukelele moet gaan. Wanneer een kind later wil overstappen naar een normale gitaar is het belangrijk om de basis goed te leggen. Een kindergitaar zal hierdoor de beste aankoop zijn.

   Met vriendelijke groet,

   Team Uwgitaarlesonline.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *