Veel mensen zoeken op ‘akkoorden gitaar’, terwijl de akkoorden ook wel gitaarakkoorden worden genoemd. Gitaarakkoorden leren is de basis wanneer je begint met een online gitaarcursus, daarom besteedt Uwgitaarlesonline.nl extra veel aandacht aan gitaarakkoorden. Na het lezen van deze pagina weet je:

 • Wat gitaarakkoorden zijn;
 • Welke gitaarakkoorden er zijn;
 • Hoe je gitaarakkoorden leest en schrijft.
Vergelijk gitaarcursussen op basis van akkoorden
Vergelijk nu

Wat zijn gitaarakkoorden?

Als minimaal 3 tonen tegelijk gespeeld worden noem je dit een akkoord (op een gitaar noem je dit een gitaarakkoord). Een toon creëer je door je pink, wijs, middel- en ringvinger te plaatsen op de fretten van de hals van de gitaar. De dikte en spanning van de snaar is niet door de gitarist te beïnvloeden tijdens het spelen, maar de lengte van de snaar wel. Door de vingerzetting op de fretten bepaal je of een snaar korter wordt. Hoe dichter de vingerzetting op de fretten bij de klankkast hoe hoger de toon. Een aantal eigenschappen van snaren zijn:

 • Hoge toon: dunne, strakke en korte snaar.
 • Lage toon: dikke, slappe en lange snaar.

Welke gitaarakkoorden zijn er?

Er zijn tienduizenden gitaarakkoorden, gelukkig zijn 4 akkoorden al voldoende om de meeste liedjes te kunnen spelen. Een aantal bekende of minder bekende akkoorden kunnen zijn: Am, E7, Bsus4 en het Edim gitaarakkoord. Het ziet er allemaal onlogisch uit, maar daar wordt verandering in gebracht. Het draait namelijk allemaal om de basis gitaarakkoorden. De basis gitaarakkoorden van C t/m B zijn ook wel te vergelijken met het bekende rijtje: Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si.

De basis gitaarakkoorden zijn:

 • A akkoord gitaar (La)
 • B akkoord gitaar (Si)
 • C akkoord gitaar (Do)
 • D akkoord gitaar (Re)
 • E akkoord gitaar (Mi)
 • F akkoord gitaar (Fa)
 • G akkoord gitaar (Sol)

Als je nu eens gaat kijken naar al die gitaarakkoorden, dan zie je duidelijk dat deze symbolen altijd beginnen met de letters A,B,C,D,E,F en G. Bijvoorbeeld het Bm, Asus4 en E7 akkoord. De basisakkoorden zijn een akkoord op zichzelf en hebben een bepaalde vingerzetting. De letters of getallen achter deze akkoorden geven eigenlijk simpel gezegd een kleine verandering ( of variatie) aan de A,B,C,D,E,F en G akkoorden. Als je alle akkoorden voluit schrijft worden ze te lang, daarom gebruiken we een afkorting (symbolen). Zo is een ‘Bm akkoord’, eigenlijk een B mineur akkoord. Dit geldt ook voor een ‘Cm akkoord’, welke dan een C mineur akkoord is en ga zo maar door. Hieronder een lijstje met een aantal symbolen en hun betekenis:

Betekenis Symbool (A akkoord als basis)
Majeur drieklank A
Mineur drieklank Am of A-
Verminderde drieklank Adim
Overmatige drieklank A+ of A+5
Sus-akkoord met grote secunde Asus2
Sus-akkoord met reine kwint Asus4
Dominant-septiem A7
Mineur-septiem Am7
Majeur-septiem Amaj7
Halfverminderd septiem A Ø of Am 7-5
Verminderde septiem A⁰ of Cdim 7
Powerchard A5

Bekende akkoorden

Er zijn een aantal bekende akkoorden. De akkoorden die hieronder weergegeven zijn zul je vaker tegenkomen tijdens het gitaar leren spelen.

 • 7-akkoord: dit akkoord kan worden gebruikt als overgangsakkoord.
 • Majeur-akkoorden: deze akkoorden klinken erg vrolijk. Plaats je ringvinger in het derde vakje van de dunne E-snaar.
 • Mineur-akkoorden: deze akkoorden klinken erg droevig. Plaats je middelvinger in het tweede vakje van de dikke E-snaar.

Open akkoorden

Een open akkoord is een akkoord die wordt gespeeld in de bovenste vijf vakjes (of beter bekend als frets). Dit zijn de vijf vakjes onder de topkam van de gitaar kop. De benaming ‘open akkoord’ heeft zijn naam te danken aan het open laten van bepaalde snaren tijdens het spelen, deze worden dus niet ingedrukt met de vingers.

Barré akkoorden

De benaming ‘barré’ in barré akkoord is een frans woord. Als je deze vertaald naar het Nederlands betekend het ook wel gedwarsboomd of versperd. Denk maar aan het woord ‘barriére’. Een barré akkoord is nodig, omdat een aantal klanken je vingers nogal op de proef stellen. Dan kan het zo zijn dat je vingers tekort komt. Gelukkig is een barré akkoord de oplossing, hierbij gebruik je één vinger om meerdere snaren in te drukken. Het is een vermoeiende fase tijdens het gitaar spelen, maar uiteindelijk werpt het zijn vruchten af.

Vergelijk gitaarcursussen op basis van akkoorden
Vergelijk nu

Lezen van gitaarakkoorden

Er bestaan verschillende manieren om gitaarakkoorden te beschrijven. Op deze pagina behandelen we twee methodes: gitaar akkoorden diagram en de tab-methode. In onderstaand filmpje hebben we de basis akkoorden tegelijk in een gitaar akkoord diagram als zowel op de hals van de gitaar getoond.

Gitaar akkoord diagramGitaar akkoorden diagram uitleg

Het gitaar akkoord diagram is gebaseerd op de bovenste 5 fretten van de gitaarhals. Fretten zijn de horizontale staafjes die vakjes vormen op de gitaarhals. Het onder de kop gelegen dikkere staafje wordt geen fret genoemd, maar de topkam. De topkam is de bovenkant van het gitaar akkoord diagram.

De 6 verticale lijnen op het gitaar akkoord diagram zijn de snaren. De snaren van een gitaar zijn onder te verdelen in E-A-D-G-B-E. Een handig ezelsbruggetje hierbij is: Een Aap Die Geen Bananen Eet. Hierbij is de eerste E in de ‘een’ de dikke E snaar. En de laatste E in ‘eet’ de dunne E snaar.

Hou je linkerhand bij de hals van de gitaar en de rechterhand bij de klankkast. Nu kun je er vanuit gaan dat de bovenste snaar een dikke E-snaar is en de onderste een dunne E-snaar.

Op een gitaar akkoord diagram worden de gitaarakkoorden weergegeven. De rondjes die je ziet geven aan waar je vingers moeten worden ingedrukt. Het getal dat hier in staat geeft de vingerzetting aan. Hierbij is 1: wijsvinger, 2: middelvinger, 3: ringvinger en 4: pink. Dan heb je ook nog de ‘X’ en ‘O’. X geeft aan dat een snaar niet wordt meegespeeld en O geeft aan dat de snaar open wordt meegespeeld. Een gitaar akkoord diagram kan je dus vertellen:

 • Welke snaren moeten worden ingedrukt in welk vakje;
 • De vingerzetting van wijsvinger, middelvinger, ringvinger en pink op de snaren;
 • Welke snaren worden meegespeeld en welke niet.

Tab-notatieTab-notatie uitleg

De ‘Tab’ in tab-notatie betekend ook wel tabulatuur. De tab-notatie geeft gitaristen de mogelijkheid om de muziek die ze spelen met een gitaar of basgitaar op te schrijven. De tab-notatie is uitgebreider dan het gitaar akkoord diagram. Daarom is het gitaar akkoord diagram vaak aan te raden voor beginners en de tab-notatie voor gevorderden. Een tablatuur kan je vertellen:

 • Wat het ritme van een nummer is, lange en korte noten zijn te herkennen;
 • Wanneer de plaatsing van een capo op de hals nodig is;
 • Hoe de gitaar gestemd moet worden (staat het er niet bij ga uit van standaard stemming);
 • Wanneer slides, hammer-on, pull-off, flageoletten en vibrato worden gebruikt;
 • Welke noten moeten worden gespeeld, maar ook de positie en de snaar.

De tab-notatie kan bestaan uit 4 lijnen (basgitaar) of 6 lijnen (gitaar). De horizontale lijnen op de tab-notatie zijn de snaren. Vandaar dat een basgitaar 4 lijnen gebruikt en een gitaar 6 lijnen. Een tab-notatie heeft veel weg van het notenschrift alleen gebruiken we hier 4 of 6 lijnen i.p.v. 5. Aan de linkerkant van de 4 of 6 lijnen staat van boven naar beneden de letters T, A en B.

De 6 snaren zijn van boven naar beneden genummerd met de letters: E (dun), B, G, D, A en E (dik). Wanneer je nu de gitaar met de kopse kant aan de linkerkant van het tablatuur hebt liggen komen de snaren overeen. Een tablatuur wordt gelezen van links naar rechts. De nummers die achter de snaren verschijnen geven de positie oftewel het vakje aan die moet worden ingedrukt voor die snaar.

Vergelijk gitaarcursussen op basis van akkoorden
Vergelijk nu

Akkoordenschema

A akkoord gitaar

B akkoord gitaar

C akkoord gitaar

D akkoord gitaar

E akkoord gitaar

F akkoord gitaar

G akkoord gitaar

 

Begrippenlijst
Fretten De horizontaal liggende streepjes op de gitaarhals, welke de hals opdelen in vakjes.
Klankkast Is het ronde gat in de body van de gitaar die het geluid versterkt wat met de snaren wordt gemaakt.
Topkam De topkam bevindt zich onder de kop van de gitaar en bovenaan de hals van de gitaar. De afstand tussen snaren en hals bepaald de topkam.
Capo Ook wel bekend als barréklem. Is een klem die wordt gezet op de bovenkant van de hals. Hierdoor kun je de snaren een aantal halve tonen hoger laten klinken.
Kop De kop is het geheel van de bovenkant van de gitaar waar ook de stemknoppen onder vallen.

Bedankt voor het lezen van de pagina. Ziet u misschien fouten, onduidelijkheden of heeft u enige toelichting op de pagina gitaarakkoorden? Dan kunt u dit hieronder in de reactie vermelden of via het contactformulier. Samen met u proberen we de informatie continue te verbeteren.

Gitaarakkoorden
4.3 (86.98%) 63 votes

14 gedachten over “Gitaarakkoorden

  1. Hallo Hanna,

   Dat is een prima idee! Als je graag meer wil weten over de gitaarcursus. Dan is het ook mogelijk om de online gitaarcursus eens te proberen. Bijvoorbeeld van Michel Penterman. Mocht die niet bevallen dan kun je binnen 14 dagen de cursus weer opzeggen (zonder opgave van reden).

   Met vriendelijke groet,

   Uwgitaarlesonline.nl

 1. Hallo, Ik ben begonnen met het leren gitaar spelen en door de duidelijke akkoorden schema van jullie kan en weet ik binnen een week tijd wat de akkoorden zijn en hoe ik het moet aanslaan alleen et tempo zit er niet echt in nog enige tips?
  m.v.g

  1. Hallo Jelle,

   Wat ik wel geprobeerd heb is om bijvoorbeeld ritme te krijgen in de slag die ik maak. Ik zoek een liedje uit met een duidelijke hoorbare slag, zodat ik (zonder de akkoorden aan te slaan) alleen even de slag oefen en deze gelijk krijg met het ritme van de muziek. Wat je ook kunt doen is om eerst even wat liedjes uit te zoeken met makkelijke akkoorden, zoals: D, G, A, E, Em en Am akkoorden. Vaak is de C, F en B erg moeilijk en vertragen het gitaarspel. Verder is het gewoon veel oefenen, maar het grappige is er komt een omslagpunt dat je echt het tempo kunt bijhouden. Wens je veel succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Uwgitaarlesonline.nl

 2. Ik ben heel blij met uw uitleg over de akkoorden. Op deze manier kan ik mijn kleindochter helpen. Zij speelt met behulp van gitaarversterkers, maar soms is ze even kwijt hoe de nieuwe greep is. Ik ben nu op zoek naar de mineur akkoorden.

  Alvast dank voor uw hulp.

  1. Hallo Wil,

   Leuk om te horen en graag gedaan. De mineur akkoorden vind je hier (ons YouTube kanaal).

   Succes met helpen/gitaar spelen!

   Met vriendelijke groet,

   Team Uwgitaarlesonline.nl

  1. Hallo Moinja,

   Wanneer er een 0 boven de snaar gaat betekent dit dat je de snaar wel aanslaat, maar je hoeft deze niet in te drukken op een bepaalde fret. De X daarentegen betekent dat je hem niet inhoudt, maar ook niet meeneemt in de slag van het slaan.

   Als je nog meer vragen hebt laat het ons weten!

   Met vriendelijke groet,

   Team Uwgitaarlesonline.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *