gitaar muurbeugel

Gitaar muurbeugelEen gitaar ophangen? Je bent hier vast terecht gekomen om meer te weten over het ophangen van een gitaar. De meningen lopen nogal uiteen als we een gitaar aan de muur willen plaatsen. De één zegt dat het niet goed zou zijn voor de gitaar en de ander zegt dat het niet uitmaakt, maar wat is nou echt waar? In deze blog vertellen we over de voor- en nadelen bij het ophangen van een gitaar. Ook geven we je een aantal opties wat betreft gitaar muurbeugels. Na het lezen van deze blog weet je:

 • De voor- en nadelen van het ophangen van een gitaar;
 • De soorten gitaar ophangbeugels;
 • En een aantal tips wanneer je een gitaar ophangen wilt;
Ophangbeugels vergelijken?
Meer informatie

Gitaar ophangen voor- en nadelen

Het ophangen van een gitaar aan een muurbeugel heeft een aantal voor- en nadelen. De nadelen gelden in principe niet voor iedereen. Het ligt er maar net aan hoe je met je gitaar omgaat, en in welke ruimte je de gitaar wilt ophangen. Hieronder een korte opsomming van de voor- en nadelen.

Voordelen gitaar ophangen

 • Bij het hoog ophangen van een gitaar kunnen kleine kinderen en huisdieren er moeilijk bij.
 • Het schoonmaken van de kamer gaat eenvoudiger als wanneer de gitaar op een standaard staat.
 • Het oppervlak van de kamer is nu beter te benutten.
 • De gitaar is makkelijk te pakken om even gitaar te spelen.

Nadelen gitaar ophangen

 • De gitaar zou beschadigen als deze wordt opgehangen en tegen de muur aan stoot.
 • De gitaar hangt in het zicht wat voor inbrekers misschien een reden is om in te breken.
 • De gitaarhals zou beschadigd raken door de ophangbeugels (nooit bewezen).
 • Een gitaar aan de muur is een echte stofvanger.

Gitaar ophangen tips en stappenplan

Wanneer bovenstaande voor- en nadelen je toch hebben overtuigd, dan hebben we nog een aantal tips. De tips en het stappenplan vertellen je, hoe je het beste de gitaar op kunt hangen en waar.

De plaats van de gitaar hanger

Vind een goede plek om je gitaar op te hangen. Een plek waar mensen niet al te veel langs moeten, is een geschikte plek. Langs een looppad wordt afgeraden tenzij het echt niet anders kan, bijvoorbeeld de trappenhal. Ook het ophangen aan een muur, die door inbrekers van buiten de woning te zien is, wordt niet aangeraden. Het zou zonde zijn als dit voor dieven een reden is om bij je in te breken.

Montagebeugels gitaar kopen

Wanneer je een gitaar wilt ophangen moet je eerst gaan kijken welke gitaarbeugel bij jouw gitaar past. De meeste gitaar ophangsystemen bestaan uit twee haken, waar de gitaarhals tussen valt en rust op de kop van de gitaar. Kijk ook naar de afstand tussen muur en haken. Een grotere afstand veroorzaakt minder beschadiging, maar verbruikt meer ruimte.

Tip: gitaarbeugels zijn al te koop voor een bedrag gelegen tussen de 8 en 12 euro. Kijk goed naar de producteigenschappen van de montagebeugel en het te dragen gewicht.

Alle soorten ophangbeugels
Bestel nu!

Monteren montagebeugels gitaarGitaar ophangen

Als je gitaarbeugels gaat monteren moet je zeker niet bezuinigen op pluggen en schroeven. Kijk goed naar het materiaal waar je je gitaarbeugel aan monteert. Een gipswand raakt snel los en vergt andere schroeven dan een houten wand. Bij het monteren in een stenen/betonnen muur moet je eerst voorboren. De diameter van de plug bepaalt de dikte van de boor (diepte gat bepaalt de lengte van de schroef), beter een te klein gat dan te groot. Vervolgens stop je de plug in het gat en met een schroef zet je de montagebeugel vast aan de muur.

Tip: plaats je meerdere beugels? Houd dan genoeg ruimte (als het kan) tussen de beugels, zodat ook een akoestische gitaar met dikke body er tussen past.

Afwerking gitaar ophangen

Misschien ben je toch bang dat de gitaar ooit de muur zal raken en hierdoor beschadigd. Een oplossing kan zijn om de body van de gitaar te laten rusten tegen een vilt. Bekijk ook of de gitaarkop op de juiste manier rust in het ophangsysteem.

Interessante blog? Misschien heb je nog op- en aanmerkingen of heb je nog meer tips? Laat het ons weten, zodat we andere gitaristen kunnen helpen bij het ophangen van hun gitaar aan de muur.

Gitaar ophangen
4.5 (90%) 10 votes

2 gedachten over “Gitaar ophangen

  1. Hallo Romy,

   De gitaarbeugels van Innox zijn wel erg goed. Ook trouwens populair onder de meeste gitaristen. Drie die we je kunnen aanraden zijn:

   1. Innox IGS 21 zwart
   2. Innox IGS 22 licht
   3. Innox IGS 23 zwart

   Met een beetje geluk heb je al een kwalitatieve beugel voor 6 euro.

   Met vriendelijke groet,

   Team Uwgitaarlesonline.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *