Bladmuziek gitaar

Bladmuziek gitaarBladmuziek is een hulpmiddel om gespeelde muziekstukken schriftelijk weer te geven. Het mooie aan bladmuziek is dat het voor ieder muziekinstrument gelijk is. Daarom maakt het niet uit of je gitaar of piano speelt, mits je natuurlijk noten kan lezen. Daarmee komen we direct bij het volgende: “Hoe kun je gitaar liedjes eigenlijk schriftelijk weergeven op papier?” Om vergissingen te voorkomen behandelen we 3 manieren om gitaar liedjes te beschrijven. Alle 3 de methodes hebben we al behandeld op één van onze pagina’s. Toch nog even kort het verschil hiertussen.

Vergelijk gitaar bladmuziek
Meer informatie

Gitaar akkoord diagram

Een gitaar akkoord diagram bestaat uit een afbeelding van de gitaarhals. Op deze afbeelding is de vingerzetting van een willekeurig gitaarakkoord te zien. Ook wordt aangegeven welke snaren moeten worden aangeslagen.

Gitaartabs

Gitaartabs lijken wat meer op bladmuziek, toch komen hier geen noten in voor. Het is een schriftelijke weergave waarbij wordt aangegeven welke snaren moeten worden aangeslagen. Ook vele speciale technieken komen hier in naar voren.

Gitaar noten

Gitaar noten zijn een onderdeel van het bladmuziek. Bladmuziek bestaat namelijk uit gitaar noten. Dit is een geschreven muzikale taal die voor ieder instrument gelijk is. De noten zijn een schriftelijke weergave van de te spelen tonen.

Voor- en nadelen bladmuziek

Natuurlijk heeft bladmuziek zo zijn voor- en nadelen. Dit heeft vooral te maken met een aantal factoren. Hieronder beschrijven we puntsgewijs een aantal voor- en  nadelen:

  •  Bladmuziek kan een gitaar liedje compact schriftelijk weergeven op papier.
  •  Bladmuziek is voor ieder instrument toepasbaar.
  •  Ondersteund door conservatorium en andere muzikale opleidingen.
  • Niet ondersteund door veel online gitaarcursussen.
  • Weinig bladmuziek online te vinden om gratis te downloaden.
  • Het kost veel energie om vanaf bladmuziek gitaar te leren spelen.

Geschiedenis bladmuziek gitaar

Bladmuziek voor een gitaar bestaat al een hele lange tijd. Het bestaat eigenlijk net zo lang als men tablatuur gebruikte. Daarnaast wordt er ook wel gezegd dat bladmuziek net zo oud is als de eerste muziekinstrumenten. De exacte tijd en plaats dat bladmuziek is bedacht is niet bekend. Wel weten we dat er ergens rond 1300 voor Christus al een soort muziekschrift werd toegepast. Door de jaren heen is het bladmuziek wel wat aangepast, maar het idee blijft hetzelfde. Namelijk tonen vastleggen op papier.

Bladmuziek gitaar kopen

Natuurlijk zijn er vele websites of winkels die bladmuziek verkopen. Toch gaan veel mensen op zoek naar een gratis variant. Bladmuziek voor een gitaar is lastig te vinden. Dit omdat veel gitaristen en online gitaarcursussen hun lessen baseren op de gitaarakkoorden. Op YouTube staan oneindig veel filmpjes die gebaseerd zijn op gitaarakkoorden. Hieronder geven we 3 verschillende methodes om gitaar liedjes mee te kunnen spelen.

Bladmuziek gitaar
5 (100%) 3 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *